Hlavní obsah

Z dalekého vesmíru přišlo patnáct opakovaných signálů. Mohou mít umělý původ

Washington

Astronomům z kalifornské univerzity Berkley se podařilo zachytit celkem patnáct signálů, které se zdají být vytvořeny uměle. Pocházejí z tři miliardy světelných let vzdálené galaxie. Informoval o tom server The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V sobotu 26. srpna ve 13:51:44 UTC (15:51 SELČ) jsme zachytili dobře známé rychlé rádiové záblesky – FRB 121102... Zachytili jsme patnáct záblesků, které přesáhly naši detekční hranici. Některé z nich se zdají být nad úrovní 6 GHz,“ napsal výzkumný tým na serveru Astronomer Telegram.

Zdánlivě fádní zpráva by mohla mít dalekosáhlé následky, ale na závěry je příliš brzy.

Zachycené signály byly ve formě takzvaných rychlých rádiových záblesků, tedy krátkých impulsů kosmického záření. Signály tohoto typu neznámého původu už se podařilo zachytit několikrát, dosud nikdy se však neopakovaly. Zdroj proto vědci začali vědci přezdívat „opakovač“.

Projekt Hawkinga a Zuckerberga

Objev se podařil v rámci projektu Breakthrough Listen, za nímž stojí mimo jiné zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, teoretický fyzik Steven Hawking nebo ruský miliardář Jurij Milner. Do pátrání po mimozemském inteligentním životě investovali sto miliónů dolarů (2,2 miliardy korun). Vědci v rámci Breakthrough Listen analyzují data z radioteleskopu Green Bank v západní Virginii, Lickovy observatoře na hoře Hamilton v Kalifornii a radioteleskopu Parkes v Austrálii.

Ať už jde o první důkaz inteligentního mimozemského života, nebo přírodní úkaz neznámého původu, je jisté (alespoň podle současných znalostí fyziky), že signál vznikl dávno před tím, než se na Zemi vyvinuly mnohobuněčné organismy. Sluneční soustava tehdy byla stará „pouhé“ dvě miliardy let.

Rychlé rádiové záblesky patří k největším záhadám vesmíru. Často přicházejí ze stejného místa, proto vědci pracují s teorií, že mohou být vytvářeny záměrně. V místě, kde je v sobotu zachytil tým kalifornských vědců, byly zaznamenány už v letech 2012 a 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám