Hlavní obsah

Scio porovná svůj test se zahraničními zkouškami

Novinky, Jiří Simonides

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Scio plánuje porovnat svůj test Obecných studijních předpokladů se zahraničními zkouškami GRE, SAT či TSA. Do výzkumu zapojí studenty a jiné zájemce, kteří již některou z těchto zkoušek absolvovali. Respondenti si mohou přijít i na finanční odměnu.

Článek

Společnost Scio již v 90. letech minulého století vyvinula test s názvem Obecné studijní předpoklady (OSP). Ten je inspirován zahraničními zkouškami, které netestují oborově specifické znalosti, nýbrž analytické, jazykové a matematické schopnosti. Podle těchto zkoušek přijímají své uchazeče do bakalářských či magisterských oborů prestižní univerzity v USA a Evropě. Test OSP Scio je však přizpůsoben českému prostředí.

Testy v anglickém a americkém prostředí

V současné době společnost Scio pracuje na studii, která má najít vztah mezi výsledky dosaženými v testu OSP a v ostatních jmenovaných testech.

  • GRE (General Record Examinations) je americký test studijních předpokladů pro magisterské a doktorské studium, přijímají podle něho stovky škol ve Spojených státech, ale i školy v jiných anglofonních zemích.
  • SAT Reasoning Test je vyžadován rovněž zejména ve Spojených státech, avšak v přijímacím řízení na bakalářské studium.
  • Podle testu Thinking Skills Assessment (TSA) přijímá své studenty zejména řada univerzit ve Velké Británii, včetně univerzit Cambridge a Oxford.

Studie a odměna pro účastníky

„Korelační studie je běh na dlouhou trať. První výsledky však očekáváme již na podzim. Myslíme si, že vytvoření korelace mezi testem OSP a dalšími testy požadovanými v zahraničí může usnadnit cestu na zahraniční školy českým zájemcům,“ říká Kateřina Drbohlavová, která studii vede.

„Předpokladem úspěchu studie je získání reprezentativního vzorku výsledků od lidí, kteří se zúčastnili jak českého OSP, tak podobné zahraniční zkoušky. Těm, kteří nám doloží svůj výsledek z testu GRE, SAT či TSA, nabízíme paušální odměnu 200 Kč.“

Pokud se absolvent zahraniční zkoušky testu OSP ještě nezúčastnil, společnost Scio mu účast na tomto testu bezplatně zajistí, účastník navíc získá certifikát o výsledku a další finanční odměnu.

Korelace s testem IQ

V minulosti již Scio provedlo studii vztahu mezi výsledkem v testu OSP a testu IQ. Studie neprokázala spolehlivou korelaci. U části účastníků si výsledky v obou testech odpovídaly, zatímco u jiných se značně rozcházely. Oba testy si však nejsou podobné v takové míře jako testy studijních předpokladů, a proto nešlo jednoznačný vztah očekávat. V případě korelace OSP s GRE, SAT a TSA je studie zase o to obtížnější, že musí zohlednit, jak její účastníci ovládají anglický jazyk.

Anketa

Vykonali jste někdy zahraniční zkoušku studijních předpokladů? Pokud ano, kterou?
General Record Examinations
7,1 %
SAT Reasoning Test
4,5 %
Thinking Skills Assessment
1,8 %
Jinou
1,8 %
Žádnou podobnou zkoušku jsem nevykonal/-a
84,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 112 čtenářů.

Test obecných studijních předpokladů:

- do ČR pronikl ve druhé polovině devadesátých let

- je součástí přijímacích zkoušek na SŠ a VŠ

- skládá se z verbální, analytické a kvantitativní části

- zjišťuje operační, analytické, interpretační, vyvozovací a další schopnosti

- je inspirován testem General Record Examinations (GRE), který se dlouhodobě užívá v USA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám