Hlavní obsah

Opava není pro studenty ospalé město

Novinky, Monika Bartošová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OPAVA

Klidné vody života v Opavě čeří každý rok větší počet studentů Slezské univerzity. Studenty lákají například obory spojené s cestovním ruchem, k nimž letos přibude ještě další atraktivní obor: lázeňství.

Článek

Na Fakultě filozoficko-přírodovědecké, Fakultě obchodně-podnikatelské v Karviné a Matematickém ústavu Slezské univerzity studuje téměř pět tisíc vysokoškoláků. Zhruba 7,5 % obyvatel Opavy jsou studenti.

Pro a proti

Opava asi nepatří k nejvyhledávanějším městům pro vysokoškolské studium. Slezská univerzita zatím nemá takové jméno jako jiné univerzity. Má ale co nabídnout. Obory na Slezské univerzitě jsou rozmanité a rozhodně zajímavé.

Co studovat v Opavě

Spojení filozofické a přírodovědecké fakulty, tak jak je to řešeno na Slezské univerzitě, není právě obvyklé. Dají se tu studovat rozdílné obory jak z oblastí fyziky, informatiky, tak i z humanitních studií, historických věd nebo filologie. Mimo tyto

obory nabízí fakulta i obory jako je knihovnictví, tvůrčí fotografie nebo kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo.

Fakulta obchodně-podnikatelská (sídlí v Karviné) nabízí množství oborů z oblastí ekonomiky, managementu, financí, bankovnictví nebo obory zaměřené na cestovní ruch. Zvláštní postavení na Slezské univerzitě má Matematický ústav, který zastřešuje výuku oborů obecná matematika, aplikovaná matematika nebo geometrie a podobně.

Bydlení

Slezská univerzita má pět areálů kolejí. Cena ubytování se pohybuje mezi 1700 a 2200 korun. Vybírat můžete z pokojů se společným nebo vlastním sociálním zařízením. Pokud student touží po větším klidu, připlatí si ještě 150 korun za jednolůžkový pokoj.

Pokud ale na kolejích nebydlíte celý akademický rok, cena se může ještě násobit určitým koeficientem podle doby, kterou na kolejích strávíte a to podle pravidla, že čím kratší dobu na kolejích strávíte, tím víc si připlatíte. V některých kolejních budovách se také ubytovávají pouze studentky. Ceník kolejného. Byt 2+1 se dá pronajmout zhruba za 7000 až 8500 za měsíc.

Stravování

V Opavě jsou čtyři místa, kde se student Slezské univerzity může najíst. Za oběd zaplatíte v rozmezí mezi 23 a 31 korunami, podle stravovacího zařízení. Teplé večeře vaří za 31 korun. Student prezenčního studia Slezské univerzity má nárok na dvě teplá jídla denně u smluvních stravovacích zařízení.

Převzato z portálu Studentské městečko

Reklama

Související témata:

Související články

Olomouc - město, kde poznáte prázdniny

Na Olomouci vždycky poznáte, kdy mají studenti prázdniny. Ulice zejí prázdnotou a městu chybí jakýsi záhadný pohon, který ho v jiných částech roku udržuje...

Zlín je městem, které se vyvíjí

Po představení možností studia ve Zlíně vám přinášíme návod, jak ve městě obuvi vyzrát na dopravu, kam vyrazit za zábavou nebo kde si přivydělat. Město, které...

Výběr článků

Načítám