Hlavní obsah

Nově vzniklá iniciativa se staví proti šikanování na českých školách

Novinky, Scio
PRAHA

Znepokojujícímu výskytu šikany na českých školách hodlá čelit tento týden vzniklá Iniciativa proti šikaně, která usiluje o postupné zavádění ověřených postupů snižování šikany na školách nebo prosazování legislativních změn v této oblasti.

Článek

Iniciativa proti šikaně je neformální seskupení klíčových osobností a zástupců organizací a institucí, které usilují o účinné a systematické omezování výskytu šikany na školách.

Iniciativa vzniká pod záštitou Waltera Bartoše, předsedy poslaneckého výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a náměstka ministra školství Jindřicha Kitzbergera.

První setkání Iniciativy proběhlo v úterý v Praze. Jednou z příčin vzniku iniciativy jsou výsledky výzkumů, ze kterých vyplývá, že šikana je plošným problémem všech škol. Dlouhodobé a systémové řešení této problematiky u nás však zatím chybí.

"O celospolečenské závažnosti tohoto tématu a jeho neblahých dopadech již dnes nikdo nepochybuje," uvádí Walter Bartoš, předseda výboru pro vzdělání PSP ČR s odkazem na nezávislé výzkumy provedené v několika posledních letech na českých školách.

Iniciativa navazuje na úspěšný projekt

Založení Iniciativy předcházela listopadová konference úspěšného projektu Nadace O2 a občanského sdružení Aisis s názvem Minimalizace šikany, která proběhla v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Projekt Minimalizace šikany iniciovala, financuje a zaštiťuje Nadace O2. Koordinace projektu se zhostilo občanské sdružení AISIS, jež se specializuje na obecně prospěšné a vzdělávací programy.

Partnerem rubriky Vzdělávání je společnost Scio, organizátor Národních srovnávacích zkoušek, www.scio.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám