Hlavní obsah

Masarykova univerzita vzala své studenty na Olymp

Novinky, Markéta Dolejšová, Scio
PRAHA

Masarykova univerzita v Brně nabízí v rámci studia nejen kvalitní vzdělání, ale čas od času též notnou dávku adrenalinu. V rámci letošního letního výcvikového kurzu totiž pro své zrakově a sluchově postižené studenty uspořádala výstup na nejvyšší řeckou horu Olymp.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Řecko. Ilustrační foto

Článek

Fotografie z průběhu akce jsou k vidění v rámci výstavy Olymp 2003/2008, která se koná v prostorách brněnského Střediska pro pomoc studentům se specifickými nároky Masarykovy univerzity Teiresiás.

Výstupu, který se uskutečnil 29. června 2008, se zúčastnilo celkem osmnáct zrakově či sluchově postižených studentů a jedenáct průvodců.

Nejednalo se však o premiéru - první výstup se v rámci výcvikového kurzu vysokohorské turistiky pro postižené studenty uskutečnil již v roce 2003, tehdy se ho ovšem zúčastnili pouze nevidomí studenti. Letošní výstup se lišil též obtížností trasy - cestu k vrcholu totiž organizátoři záměrně ztížili.

Olymp pro horolezce i handicapované

Nápad zdolat vrchol bájného Olympu vzešel podle jednoho z organizátorů akce a ředitele střediska Teiresiás Petra Peňáze z velkého zájmu studentů o kurzy horolezectví na horostěně, které Masarykova univerzita v rámci výuky každoročně zařazuje do nabídky sportovních aktivit.

Dalším faktorem pak byla myšlenka, že v přirozeném terénu se handicapovaní studenti budou snáze orientovat - ta se nakonec podle Peňáze opravdu potvrdila.

Výstava Olymp 2003/2008 tak zájemcům ke shlédnutí nabízí fotografie z obou výstupů, doplněné o hmatové modely pohoří Olymp a též snímky z dalších sportovních a vzdělávacích akcí, které Teiresiás pro handicapované studenty Masarykovy univerzity pořádá.

Výstava bude probíhat do 15. října 2008 a je přístupná každý pracovní den od 9 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám