Hlavní obsah

Jak se studuje na britských ostrovech

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Na britských školách se od studentů nevyžaduje memorovaní, ale spíše úvahy, ve kterých musí prokázat, že zkoušené problematice rozumějí a mají na ní vlastní názor. Ústně se nezkouší téměř vůbec. Důvodem je snaha o co největší objektivitu ve známkování. Veškeré eseje a testy jsou opravovány anonymně.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto - Londýn

Článek

Roční školné na vysoké škole v Británii vyjde v průměru na 1000 – 1500 liber. Za nabízenou kvalitu to není špatná cena. Jako Čech (člen EU) se můžete přihlásit bez omezení na jakoukoli tamější střední či vysokou školu. Berte však na vědomí, že i z drahé školy vás mohou vyhodit.

„Mnozí Češi stále očekávají, že pokud se na škole platí školné, tak je školu snadné absolvovat, neboť je prostě nevyhodí. Opak je pravdou, alespoň co se Velké Británie týče,“ říká Jiří, který studoval v Bristolu. Přiznává, že byl překvapen, jak moc je studium náročné. Pro britské školství je typické, že nevytváří všeobecně vzdělané absolventy, ale spíše úzce specializované odborníky. Zvolíte si obor (či dva) a ten prostudujete do hloubky. To se praktikuje v podstatě již od 16 let.

Jiří se také na svém studiu úzce specializuje pouze na předmět mezinárodní právo. „Máme sice i jiné volitelné předměty, ale na ty není kladen takový důraz. Nejdůležitější je získat kredity za testy z hlavních modulů.“ V Británii si studenti nevybírají školu podle místa bydliště, ale podle zvuku univerzity.

Alistair Samuelson studoval inženýrství na Magdalene College v Cambridge. „Výběr prestižní univerzity se mi vyplatil. Oceňuji možnosti, které mi tamější studium nabízelo. Mohl jsem se setkat s mnoho známými lidmi a být od nich dokonce vyučován. Jeden z mých tutorů byl internetový multimilionář! Dobré bylo, že jsme byli v seminářích po malých skupinách,“ říká dnes.

Více informací o britských univerzitách získáte na stránkách:

www.hero.ac.ukwww.prospects.ac.uk

www.hero.ac.ukwww.prospects.ac.ukwww.ucas.ac.uk

www.edexcel.org.uk

Kromě studia na vysokých školách láká české studenty ve Velké Británii i možnost absolvovat jazykové kurzy. Jejich nevýhodou je, že vyžadují velkou počáteční investici a je těžké (ne-li nemožné) na ně sehnat grant. Ovšem díky dostatku volného času při studiu (výuka je okolo 15 hodin týdně) si na ně můžete postupně vydělat. Vysoké školné většinou koresponduje s kvalitou výuky, proto není moudré snažit se ušetřit za každou cenu. Nejlevnější kurzy stojí ročně už od 350 liber. Standardní školné je od 550 do 750 liber.

Nejkvalitnější školy, které se mohou pochlubit akreditací British Council, stojí od 900 do 2000 liber. Jsou pravidelně ze strany British Councilu kontrolovány, proto musí dodržovat určitý počet studentů ve třídě, kvalitu a pestrost výuky. Na všech jazykových školách potkáte převážně studenty z východní Evropy, Asie a Jižní Ameriky. Na webové adrese www.hotcourses.com najdete databázi všech jazykových škol ve Velké Británii.

Převzato z časopisu StudentIN

Partnerem rubriky Vzdělávání je společnost Scio, organizátor Národních srovnávacích zkoušek, www.scio.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám