Hlavní obsah

Do Second Life vstupuje Filozofická fakulta Univerzity Palackého

Novinky, Martin Singr, Scio
OLOMOUC

Second Life je virtuální svět, který od svého vzniku roste a dnes je obydlen více než 15 milióny obyvatel. České a slovenské vysoké školy a univerzity se však v tomto projektu dosud příliš neangažovaly. Po loňských dnech otevřených dveří Národohospodářské fakulty VŠE a Filozofické fakulty UP však přichází druhá jmenovaná s novým projektem.

Článek

Loni se poprvé představily české vysoké školy v rámci prostředí Second Life tím, že v něm uspořádaly den otevřených dveří. Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci jde z pohledu Second Life a československého města Bohemia ještě dál.

Ve čtvrtek 18. prosince v 19 hodin Filozofickou fakultu představili její zástupci před nově otevřenou virtuální budovou této fakulty. Po otevíracím ceremoniálu a krátkém představení Filozofické fakulty a univerzity v Olomouci následovala zhruba dvacetiminutová beseda s účastníky setkání.

Virtuální budova bude důležitou součástí fakulty

Virtuální budova Filozofické fakulty UP v Olomouci neslouží pouze jako prezentace školy, ale postupně do ní bude přesouvána také výuka vybraných kurzů. Sídlo fakulty bude rovněž významným kanálem mezinárodní vědecké spolupráce. V dlouhodobějším horizontu se plánuje také organizování mezinárodních konferencí, prezentace studentských prací a mnoho dalších aktivit dle zaměření a chuti akademiků i studentů.

O studium v Second Life je zájem

V lednu příštího roku proběhne školení pracovníků Filozofické fakulty UP v Second Life a do Bohemie poté začnou přicházet první studenti. Second Life je na některých světových univerzitách ve výuce již delší dobu využíván, Filozofická fakulta UP bude však v Česku v tomto směru průkopníkem.

Second Life

Second Life je trojrozměrný virtuální svět, ve kterém jeho obyvatelé žijí svou paralelní existenci. Komunikují spolu, seznamují se s jinými "avatary", budují své virtuální projekty (domy, nábytek, oblečení apod.), poznávají nová místa, vzdělávají se, chodí na přednášky, baví se. V roce 2007 vzniklo v Second Life československé virtuální město Bohemia. Více na www.secondlife.cz.

Studenti univerzity se mohou přihlásit v letním semestru 2009 k semináři vedeném v Second Life. tento záměr podporuje také internetový průzkum projektu, podle kterého by čáíst výuky v Second Life ocenilo plných 40 % studentů. Navíc dalších 32 % studentů by se zúčastnilo ze zvědavosti. Pro Filozofickou fakultu UP se to jeví být jasným impulsem pro angažování se v Second Life.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám