Hlavní obsah

Děti z chudé oblasti v Andách levné počítače zaujaly

Novinky, FoxNews, Scio
LIMA

Dlouho očekávaná distribuce tzv. stodolarových laptopů do chudých a rozvojových zemí byla zahájena na konci loňského roku. Padesát žáku v peruanském městě Arahuay se ale s levnými počítači seznámilo již před šesti měsíci. Z laptopů jsou děti, jejichž rodiče se většinou živí jako zemědělci, nadšeni.

Článek

Měsíční příjem rodičů ve městě Arahuay zřídka převyšuje 188 dolarovou částku, za níž lze pořídit laptop XO, který má zvýšit vzdělanostní úroveň chudých zemí. Školákům v Peru přineslo seznámení s počítačem řadu nových poznatků. Většina z nich je ze zelenobílého přístroje nadšena.

Měsíční příjem rodičů ve městě Arahuay zřídka převyšuje 188 dolarovou částku, za níž lze pořídit laptop XO, který má zvýšit vzdělanostní úroveň chudých zemí. Školákům v Peru přineslo seznámení s počítačem řadu nových poznatků. Většina z nich je ze zelenobílého přístroje nadšena.

"To, s čím pracují nejvíce, je uvnitř zabudovaná kamera. Milují nahrávání," všímá si psycholožka Maria Antonieta Mendozová. Před tím, než se děti seznámily s laptopem, setkaly se s kamerou pouze v případě, kdy jejich město navštívili turisté.

Díky počítačům se dětem v Arahuay otevírá svět. Mnozí z nich věří, že v budoucnu naleznou lepší uplatnění než jejich rodiče, jež pracují v polích a starají se o domácí zvířata.

Peru potřebuje rozšířit internet

Některé problémy spojené s distribucí laptopů do škol je však ještě zapotřebí dořešit. V Peru se musí zejména rozšířit internetové připojení. V současné chvíli by totiž internet mohly využívat pouze 4 tisíce základních škol z celkových 9 tisíc, kam laptopy poputují. Podle zástupců projektu OLPC (One Laptop Per Child) je internet neodmyslitelnou součástí počítače, který má děti nasměrovat ke kvalitnějšímu vzdělání a k lepšímu uplatnění na trhu práce.

Dalším nedostatkem jsou znalosti učitelů, kteří mnohdy s počítačem sami neumějí pracovat. Právě oni ale mají dětem předat základní uživatelské znalosti. Vláda proto bude muset uvolnit další finance pro školení pedagogů.

Peru si objednalo nejvíce laptopů XO, více než 272 tisíc. Političtí představitelé jihoamerické země se tak snaží reagovat na neuspokojivé výsledky z mezinárodních srovnávacích výzkumů vzdělanosti obyvatelstva, ve kterých Peru značně zaostává. Objednávku na 100 tisíc laptopů uzavřela i Uruguay. Díky programu "Give One, Get One", kdy si zejména lidé ze Spojených státu mohou objednat dva počítače, z nichž jeden putuje do rozvojových zemí, by mělo přes 150 tisíc laptopů zamířit do Rwandy, Mongolska, Hajty nebo Afghánistánu.

Výroba stodolarových laptopů, kterou má na svědomí nezisková organizace One Laptop Per Child (OLPC), je spojena s řadou potíží. Jednou z posledních je soudní spor v Nigérii, kde proti laptopům XO bojuje společnost vlastnící patent na designovou podobu klávesnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Stodolarové laptopy se už šíří do světa

První stodolarové laptopy, které vyrábí nezisková organizace One Laptop Per Child (OLPC) za účelem zvýšení vzdělanosti v rozvojových zemích, se již začínají...

Výběr článků

Načítám