Hlavní obsah

Česko se představí jako země s bohatou tradicí v oblasti vzdělávání

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsednictví EU využije Česká republika i k prezentaci tradice české vzdělanosti. Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy chystá ve spolupráci s Pedagogickým muzeem J. A. Komenského v Praze rozsáhlou expozici, která seznámí tuzemské i zahraniční návštěvníky například s historií pedagogiky, univerzit nebo vzdělanosti v období totality.

Článek

Česká republika se předsednictví EU ujme 1. ledna 2009. V roli předsedající země vystřídá Francii. Slavnostní zahájení výstavy, která proběhne pod záštitou České komise pro spolupráci s UNESCO, je naplánováno na únor příštího roku.

Jak napovídá samotný název výstavy (Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě), expozice bude z velké části věnována nejvýraznější osobnosti české pedagogiky a didaktiky - Janu Amosovi Komenskému.

Komenského odkaz je stále živý i za našimi hranicemi, o čemž svědčí hojná účast návštěvníků na mezinárodní konferenci "Odkaz Jana Amose Komenského kultuře vzdělávání", jež se konala na konci loňského roku v Praze. Na konferenci zavítalo kolem 300 hostů včetně Komenského potomků žijících ve Spojených státech amerických.

Tématické okruhy připravované výstavy:
Počátky křesťanské vzdělanosti (9. – 14. století)Pražská univerzita a její mezinárodní význam (2. pol. 14. století – poč. 15. století)Zlatý věk humanismu (15. – 16. století)Zrod moderní pedagogiky (15. – 17. století)Jan Amos Komenský (1592 – 1670)Světla a stíny baroka aneb Barokní most k modernímu vzdělávání (17. – 1. pol. 18. století)Cesta k všeobecné gramotnosti (18. století)Vzdělávání novodobého národa (přelom 18. a 19. století)Tradice české vzdělanosti v 19. stoletíVzdělávání dívek (19. století a počátek 20. století)Vzdělávání ve státě Tomáše Garrigua Masaryka (1918 – 1938)Vzdělanost a totalita (1938 – 1989)Demokracie a pluralita ve vzdělávání (současnost)Zdroj: MŠMT

Reklama

Výběr článků

Načítám