Hlavní obsah

Vstřícnými zaměstnavateli na Liberecku jsou firma Novus a SOŠ Liberec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstřícnými zaměstnavateli Libereckého kraje za rok 2012 jsou výrobce kancelářské techniky Novus Česko z Raspenavy a Střední odborná škola Liberec (SOŠ). Zatímco raspenavskou firmu ocenila odborná porota, škola získala ocenění veřejnosti, které se udělovalo poprvé.

Foto: Profimedia.cz

Sdílená místa nebo zkrácené úvazky pomáhají zaměstnancům skloubit pracovní život s osobním.

Článek

Jak uvedla Jana Benešová z Centra Kašpar, které soutěž uspořádalo už potřetí, cílem bylo ocenit zaměstnavatele vstřícné k rodinám s malými dětmi a inspirovat další firmy.

Vstřícných firem rok od roku přibývá

Firem, které vycházejí svým pracovníků vstříc a umožňují jim skloubit rodinný život s pracovním, rok od roku přibývá. Ukazuje se přitom, že nejde o peníze, často je to jen otázkou organizace práce a ochoty zaměstnavatele změnit stereotypy.

"Nejdeme cestou finančních odměn a benefitů, na to ani nemáme prostředky, snažíme se ale vyjít zaměstnancům vstříc a využíváme třeba sdílená místa nebo zkrácené úvazky," uvedl ředitel Střední odborné školy Milan Adamec. Prospívá to podle něj dobrým vztahům ve škole, což je přínosem pro zaměstnance i pro studenty.

Pomohli i postiženým povodněmi

Potřebám svých zaměstnanců vychází vstříc i raspenavská společnost Novus. Podnik, který vyrábí kancelářskou techniku a také rohože, zaměstnává kolem 260 zaměstnanců, z nichž velkou část tvoří ženy.

"Porota ocenila především to, jak se podnik postavil k zaměstnancům, které před dvěma lety postihla povodeň a mnohé z nich připravila prakticky o všechno," řekla Benešová.

Podnik mezi postižené zaměstnance rozdělil bezmála 1,5 milionu korun. Sama firma přitom měla některé výrobní části zaplavené až do výše 1,2 metru.

Součástí péče o zaměstnance je první pomoc

"Mají pružnou pracovní dobu a konto hodin, kdy se nesleduje dodržování přesné pracovní doby. Starají se ale i o takové věci, jako je rychlá pomoc v případě úrazu. Pracoviště vybavili defibrilátorem a mají i pracovníky proškolené v první pomoci, " doplnila Benešová.

Ocenění vstřícných zaměstnavatelů je jednou z doprovodných akcí veletrhu vzdělávání a pracovních příležitostí Educa 2012, který ve čtvrtek 18. října začal v liberecké Tipsport aréně. Třídenní veletrh se koná pošesté. Letos se na něm prezentuje na 80 středních škol a učilišť nejen z Libereckého kraje, ale i ze sousedních regionů.

Práci na veletrhu inzeruje také zhruba 40 firem, které nabízejí dohromady kolem 1000 volných míst. Nechybí ani nabídky práce či studijních pobytů v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám