Hlavní obsah

Voda z podzemí uhelných dolů může pomoci v boji se suchem. Testy vypadají nadějně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cílem dvou průzkumných vrtů v blízkosti bývalého dolu Františka v lokalitě Padochov, což je místní část města Oslavany, je ověřit potenciál a kvalitu důlních vod v někdejší těžební oblasti černého uhlí. Tyto důlní vody mohou být významnou pomocí v období sucha.

Foto: Archiv JMK

Vrty na testy vody z dolů

Článek

Testy s výsledky by měly být hotové v polovině dubna. Na projekt „Potenciál využití nových zdrojů pitné vody v bývalém dobývacím prostoru Rosicko-oslavanské uhelné pánve“ přispěl Jihomoravský kraj Svazku vodovodů a kanalizací Ivančice částkou ve výši 290 000 korun.

Na konci loňského října se začalo prostřednictvím dvou nových vrtů zkoumat množství podzemní vody a její následné využití.

Na základě hydrodynamických zkoušek byla odborníky prozatím vypočtena hodnota přípustného odběru vody pro nově zbudované vrty ve výši 3,5 litru za sekundu, u druhého 2,6 litru za sekundu.

Sněhu moc nebylo, v létě nás čeká sucho, říká ekolog

Domácí

Nadějné předběžné testy

„První testy přinesly zajímavá čísla a prokázaly, že podzemní vody je dostatek. Proto byly už druhý týden v březnu zahájeny dlouhodobé čerpací zkoušky s předpokládanou délkou trvání 33 dnů. Bude se samozřejmě sledovat i vliv na okolní vrty, které jsou jedním z vodních zdrojů pro město Zbýšov. Musíme také vyhodnotit, jestli je voda v pořádku – zda neobsahuje nadlimitní množství síranů, chloridů a dalších látek,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Zámečník (KDU-ČSL).

V případě, že dlouhodobé čerpací zkoušky potvrdí dostatek podzemní vody a odběr a případná úprava vody se ekonomicky vyplatí, budou rovnou následovat kolaudace průzkumných vrtů na trvalé vodní zdroje.

„Pokud by kvalita neumožňovala použití pro vodu pitnou, můžeme ji využít na zalévání zeleně nebo jako užitkovou. A ušetříme pitnou vodu ze stávajících zdrojů, která se dosud pro tyto účely běžně používá,“ doplnil Zámečník.

Experimenty půl kilometru pod zemí. Navštívili jsme výzkumné pracoviště v bývalém uranovém dole

Domácí

Reklama

Související témata:
Důl Františka v Padochově

Výběr článků

Načítám