Hlavní obsah

Čeští vědci zachytili vzácné chování divokých prasat

– Praha

Skupina vědců z České zemědělské univerzity zachytila neobvyklé chování divokých prasat. Fotopast umístěná ve Voděradských bučinách kousek od Prahy zachytila bachyni, jak manipuluje s kládou, kterou bylo zajištěno odchytové zařízení. V něm byla další prasata. Během půl hodiny se bachyni podařilo zvířata v kleci osvobodit.

Foto: Profimedia.cz

Divoká prasata. Ilustrační foto

Článek

Chování bachyně podle odborníků svědčí o výjimečných kognitivních schopnostech prasat divokých. Mohlo by se také jednat o první doklad empatie u tohoto druhu.

„Toto chování se označuje, volně přeloženo, jako záchranné chování. Je to situace, kdy jedinec pomůže jinému jedinci, který se nachází v nebezpečné nebo stresující situaci, čímž sám velmi riskuje. Jedná se tak o extrémní projev prosociálního chování nebo altruismu,” uvedla výzkumnice Michaela Másílková z katedry myslivosti a lesnické zoologie.

Podle ní Bachyně dobře věděla, co má dělat, aby past otevřela. Její chování bylo přesné. Dokládá to inteligenci prasat. Exitují podle ní i náznaky, že bachyně se tak chovala z empatie k zavřeným prasatům. „Empatie byla prokázána u prasat domácích, ale pokud by skutečně záchranné chování bylo motivováno empatií, jednalo by se o první doklad empatie u prasat divokých.”

Podobné záchranné chování bylo dosud zaznamenáno jen u několik málo zvířat například u primátů nebo kytovců. „Dosud ne u prasat,” upozornil Hynek Burda z téže katedry.

Článek o zvláštním chování prasat včetně fotografií publikoval časopis Scientific Reports.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám