Hlavní obsah

Vědci rozluštili tajemství stoletých. Mají intenzivnější periferní oběh

Právo, brw
Řím

Tajemství dlouhověkosti provázené dobrým zdravotním stavem se rozhodli odhalit vědci z římské univerzity La Sapienza. Vybrali si k tomu osm desítek lidí z lokalit Acciaroli a Cilenta v provincii Salerno, kde žije na každých tisíc obyvatel 81 lidí starších 100 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle deníku Corriere Della Sera zjistili, že jedním z klíčů může být nízká úroveň hormonu adrenomedulinu (ADM), která zvyšuje množství krve v periferním oběhu. Zkoumaní století tak měli lepší periferní oběh než osoby o třicet let mladší.

„Nízká koncentrace tohoto biomarkeru umožňuje dobré krevní zásobování orgánů a svalů,“ vysvětlil profesor Salvatore Di Somma, který skupinu vědců řídil. Zkoumaní století jedinci také vykazovali menší tendenci onemocnět kardiovaskulárními, neurodegenerativními a onkologickými chorobami.

To vědci spojují s tím, že konzumují středomořskou stravu na bázi olivového oleje, čerstvé zeleniny a aromatických bylin. V příští studii podle listu chtějí zjistit, jak středomořská strava ovlivňuje u dlouhověkých lidí úroveň biomarkeru ADM.

Anketa

Jak vysokého věku se nyní dožívají vaši blízcí?
Přes sto let
2,4 %
Od 91-100 let
14,5 %
Od 81-90 let
48,2 %
Od 71-80 let
21,7 %
Nižšího věku
13,2 %
Celkem hlasovalo 794 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám