Hlavní obsah

Vědci rozluštili genom plísně, která způsobila hladomor v Irsku

Londýn

Skotští vědci rozluštili DNA patogenu, který v minulosti v Irsku způsobil hladomor, při němž zemřel až milión lidí. Server BBC upozornil, že phytophthora infestans, neboli plíseň bramborová i nadále jen v Británii způsobí zemědělcům škody v hodnotě přes 90 miliard korun.

Článek

Podle výzkumníků z Dundee je patogen vysoce adaptabilní a rychle se mění, díky čemuž „přelstí“ hostitele a může napadnout nové hostitelské rostliny jako rajčata či zdánlivě imunní brambory. Jeho genom je navíc dvakrát větší než u příbuzných druhů a k tomu pozoruhodně strukturovaný.

Podle jednoho z autorů studie Stephena Whissona by nová zjištění mohla mít pro zemědělství a potravinářský průmysl zásadní význam.

Phytophthora infestans se daří v chladném a vlhkém počasí. Dlouho byla považována za houbu, než se zjistilo, že je spíše oomycetou, neboli řasovkou.

Velký hladomor zasáhl Irsko v polovině 19. století. Ve vlhkém počasí se neurodily brambory, hlavní zdroj potravy obyvatelstva. Hlad nejenže zapříčinil smrt až miliónu lidí, ale také spustil exodus čtvrtiny populace za oceán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám