Hlavní obsah

Vědci představili systém na transplantaci hlavy

Výzkumníci představili první systém transplantace hlavy na světě. Start-up v oboru neurovědy a biomedicínského inženýrství BrainBridge ohlásil unikátní technologii, která by prý mohla umožnit „naroubovat“ hlavu na tělo dárce. Proces transplantace, který bude zahrnovat pokročilou robotiku a umělou inteligenci, má být dostupný „do osmi let“. Agentura Reuters zprostředkovala video se simulací zákroku na robotických tělech.

Simulace transplantace hlavy na robotických tělechVideo: Reuters

 
Článek

Postup má zahrnovat transplantaci hlavy pacienta do zdravého těla dárce s mrtvým mozkem. Mělo by být zajištěno zachování vědomí, vzpomínek a kognitivních schopností.

Společnost BrainBridge dodává, že její experti budou zároveň schopni provést transplantaci obličeje a pokožky hlavy, aby se obnovila nejen funkčnost, ale aby se zachovala i podoba.

Duchovním otcem projektu BrainBridge je biotechnolog a popularizátor vědy Hášim al-Ghaílí z Dubaje.

Pacientovi s Neuralinkem se začal odpojovat čip od mozku

Internet a PC

„Každý krok konceptu byl pečlivě promyšlen na základě rozsáhlého vědeckého výzkumu, který byl proveden a publikován odborníky v různých oblastech vědy. Cílem naší technologie je posouvat hranice toho, co je možné v medicíně, a poskytuje inovativní řešení pro ty, kteří bojují s život ohrožujícími stavy,“ nechal se slyšet.

Futuristický systém by údajně mohl nabídnout novou naději pacientům trpícím neléčitelnými stavy, jako jsou rakovina posledního stadia, ochrnutí nebo různá neurodegenerativní onemocnění, například Alzheimerova či Parkinsonova choroba.

Celý postup budoucí transplantace se má řídit zobrazováním na molekulární úrovni v reálném čase a algoritmy AI, které usnadňují přesné opětovné připojení míchy, nervů a krevních cév.

Výzkumníci chystají i komplexní plán pooperační péče, který by podpořil zotavování a který by rovněž měl předcházet tomu, aby tělo nové orgány odmítlo.

Přilákat špičkové vědce

Aktuálním stěžejním cílem start-upu, jehož koncept transplantace lidské hlavy je samozřejmě teprve v rané fázi vývoje, je „přilákat špičkové talenty z celého světa se zájmem posouvat hranice biomedicínské vědy a měnit svět k lepšímu“.

„Pokud sestavíme kompletní tým a studie proveditelnosti naznačí slibné výsledky, plán k provedení první operace by byl možný během osmi let,“ tvrdí al-Ghaílí.

Američan žil s prasečí ledvinou sedm týdnů

Věda a školy

Pochybná „transplantace hlavy“ před sedmi lety

V roce 2017 se lékařský tým pod vedením Itala Sergia Canavera pochlubil, že se mu v Číně podařila historicky první transplantace hlavy. Operace sice nebyla provedena na živém pacientovi, nýbrž na tělech zesnulých lidí, podle Canavera ale prokázala, že je možné oddělenou hlavu znovu napojit na páteř, nervy a krevní oběh. Předtím se týmu mělo podařit transplantovat hlavu krysy.

Jak však tehdy upozornil text na webu listu The Guardian, k lidské „transplantaci hlavy“ ve skutečnosti vlastně nedošlo a je otázka, zda to vůbec někdy vyjde. Autor textu se nedomnívá, že jakýkoli chirurgický zákrok prováděný na již nežijícím pacientovi (či jiném subjektu) lze brát jako definici úspěchu. Šlo zkrátka jen o dílčí krůček.

Kontroverzní Canavero ještě dříve zmínil, že „úspěšně“ provedl transplantaci hlavy opici. Hlava opice sice zákrok přežila, avšak nikdy nenabyla vědomí a byla udržována naživu pouze 20 hodin – z „etických důvodů“ –, stejně tak nebyl učiněn žádný pokus o spojení míchy, takže i kdyby tvor zůstal naživu, byl by po zbytek života paralyzovaný. Text na webu Guardianu zpochybnil též úspěšnost transplantace zmíněné krysí hlavy.

Lékař hlásí první transplantaci lidské hlavy na světě

Svět

Výběr článků

Načítám