Hlavní obsah

Vědci odhalí tvář svaté Ludmily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 1100 let po zavraždění svaté Ludmily spatří současný svět pravděpodobnou podobu tváře této nejstarší doložené české panovnice. Konkrétně ve čtvrtek 16. září na pražském arcibiskupství. Podobu zrekonstruoval mezinárodní tým vědců pod vedením uznávaného brazilského specialisty na rekonstrukci obličeje Cícero Moraese.

Foto: Spolek svatá Ludmila 1100 let – Anička Guthrie

Pouť na Levý Hradec v roce 2019 s lebkou sv. Ludmily.

Článek

„Antropologové zjistili z náznaků, že měla mírný předkus, což je typický jev pro nejstarší generace Přemyslovců. Pravděpodobně to tedy byla ona, kdo výrazně ovlivnil vzhled rodu. K tomu i navenek neznatelné, ale rovněž pro Přemyslovce typické srůsty lebečních švů,“ prozradil některé zajímavosti Jakub Izdný z Univerzity Karlovy.

Antropologové zjistili z náznaků, že měla mírný předkus, což je typický jev pro nejstarší generace Přemyslovců
Jakub Izdný, UK

Kosterní pozůstatky historikům ukázaly, že to musela být velmi silná žena, což prozrazuje i Ludmilin věk v době její tragické smrti. Bylo jí zhruba 60 let, což bylo na tehdejší dobu ojedinělé.

Právě v těchto dnech se připomíná výročí mučednické smrti svaté Ludmily, kterou podle legend nechala zavraždit její snacha Drahomíra, a to 15. září 921 na hradišti Tetín. Lebka sv. Ludmily bude vystavena v sobotu 18. září v kostele sv. Ludmily na Tetíně od 14 do 18 hodin.

Vědci zkoumali Michelangelovy boty. Obří stopy, které zanechal v umění, učinila překvapivě malá osoba

Historie

O svaté Ludmile koluje řada legend. Narodila se nejspíš v roce 860 na Mělnicku, ve 14 nebo 15 letech se vdávala za prvního známého Přemyslovce Bořivoje a měla nejméně tři dcery a tři syny, mezi nimi i Spytihněva a Vratislava, kteří vládli v českých zemích. Po jejich smrti měla Ludmila na přání velmožů zajistit výchovu svého vnuka Václava.

To se však nemuselo líbit jeho matce Drahomíře, která snad i kvůli tomu a kvůli dalším sporům o vládu v Čechách nechala Václavovu babičku zavraždit. Podle Kristiánovy legendy byla uškrcena vlastním závojem, proto je jejím atributem na mnoha vyobrazeních právě šátek.

Kníže Václav po nástupu k moci nechal ostatky své babičky přenést do Prahy, kde byly uloženy v kostele sv. Jiří na Hradčanech.

Národní pouť

Mučednickou smrt svaté Ludmily nyní připomene národní pouť. V pátek vpodvečer bude do Tetína přivezena její lebka, která tu bude v sobotu vystavena v kostele. V sobotu se bude konat na louce u fotbalového hřiště mše, kde bude hlavním celebrantem vídeňský arcibiskup a kardinál Christoph Schönborn.

Vědci objevili pod grónským ledem obří kaňon a dávná jezera

Věda a školy

Návštěvníci se také budou moci seznámit s příběhem české světice v loutkovém vyprávění, připravené je mimické vystoupení Vandy Hybnerové a konat se má také vyhlášení celosvětového srazu Ludmil a Bořivojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám