Hlavní obsah

Vědci objevili stopy vzduchu dýchaného prvními pozemskými zvířaty

Novinky,

Doslova svěží vánek přineslo nedávné zjištění mezinárodního týmu vědců. Přenesli se o 815 miliónů let zpátky, kdy se již podle jejich objevu mohli na Zemi vyskytovat první suchozemští živočichové. Ve vzorku minerálu halitu neboli kamenné soli výzkumníci našli atmosférický plyn. Dokázali, že atmosféra, ve které se dalo dýchat, tu byla dávno předtím, než se předpokládalo dříve.

Foto: Profimedia.cz

Halit, český název sůl kamenná

Článek

„Zvláště významné na této studii je, že jsme objevili skutečný vzorek atmosféry, zatímco předchozích odhadů se dosáhlo pomocí nepřímé metody modelování," citoval web Psych.org profesora Johna Parnella z Aberdeenské univerzity ve Skotsku.

Studie zveřejněná v časopise Geology objasnila analýzu 815 miliónů let starého vzorku kamenné soli. Objev umožnil vědcům přímo měřit vzduch, který mohl být vdechován prvními zvířaty Země.

Dýchatelné hladiny kyslíku

„Rozdrtili jsme vzorky halitu, které byly zachovalé ve vrtném jádru v Austrálii a odebrali plyny, které se v těchto krystalech soli vyskytovaly,” popsal Parnell.

Naměřené hladiny vědce zaskočily - tehdejší atmosféra byla tvořena kyslíkem z 10,3 až 13,4 procent. Jedná se o dostatečná čísla pro život tehdejších zvířat. Pro srovnání, obsah kyslíku v současné zemské atmosféře čítá 20,9 procent.

Vzestup zvířat

Problematikou a existencí první dýchatelné atmosféry se zabývalo už mnoho studií. S jejím výskytem však počítaly až ve výrazně pozdějším období.

Nynější objev však posunul čas možného výskytu prvních živočichů dýchajících zemský vzduch mnohem dále do minulosti, minimálně o 100 miliónů let před zatím nejranější zaznamenání výskytu života na povrchu.

Tradiční otázka, co bylo dříve

„Poznatky o přítomnosti kyslíku ve vzduchu jsou nesmírně podstatné, protože právě kyslík zapříčinil jednu z nejstěžejnějších událostí historie naší planety - nástup zvířat,” uzavřel Uwe Brand z kanadské Brock University.

Nabízí se tak otázka, co bylo dříve: vyšší formy života, nebo kyslík? Její zodpovězení nemusí být až tak vzdálené...

Reklama

Související články

Tisícileté studny vydávají tajemství

Jsou dvě. Staré více než sedm tisíc let. Archeologové je nedávno odkryli ve středočeské Velimi a v Uničově na Olomoucku. Studny z mladší doby kamenné – tzv....

Výběr článků

Načítám