Hlavní obsah

Ve vesmírných koloniích budou žít miliardy lidí, je přesvědčen šéf Amazonu

– New York

Budoucnost lidstva se bude odehrávat v obřích vesmírných koloniích ve sluneční soustavě, kde bude žít až bilion lidí. Někteří z nich budou „dojíždět“ na Zemi za prací. Takovou vizi představil na akci letecké asociace Wings Club v americkém New Yorku zakladatel internetového obchodu Amazon a nejbohatší člověk světa Jeff Bezos.

Foto: Cliff Owen, ČTK/AP

Jeff Bezos

Článek

Podle Bezose se pro další generace stane Země místem určeným výhradně k bydlení a k práci, zatímco těžký průmysl, výroba energie či těžba surovin budou jinde v kosmu.

„Sluneční soustava může dát útočiště až bilionu lidí. Jen si představte, jak neuvěřitelná a dynamická civilizace by to byla,“ citoval jej britský list The Times.

Na Zemi bychom prý stagnovali

Alternativou je podle miliardáře pouze civilizační stagnace, pokud se lidstvo rozhodne dál žít výhradně na Zemi. „Byl by to dost neradostný svět, ale my se můžeme rozhodnout jinak,“ prohlásil.

Bezos odkázal na vize amerického fyzika Gerarda K. O’Neilla, který už v 70. letech přišel s návrhem na stavbu rotujících válcovitých vesmírných kolonií.

Dle Bezosových slov mohou příští generace žít v uměle vystavěných vesmírných koloniích, které budou obíhat ve sluneční soustavě. Taková budoucnost je podle něj pravděpodobnější než možnost, že by lidé obydleli nějakou jinou planetu.

Byznysmen přitom odkázal na vize amerického fyzika Gerarda K. O’Neilla, který už v 70. letech minulého století přišel s návrhem na stavbu rotujících válcovitých vesmírných kolonií.

Lednový testovací suborbitální let, ke kterému Bezosově firmě gratulovala i agentura NASA.

Pro Bezose je pronikání lidí do vesmíru velké téma i vzhledem k jeho podnikání – vlastní též vesmírnou společnost Blue Origin, která vyvíjí komerční kosmické lodě pro lety s pasažéry. V lednu úspěšně otestovala raketu New Shepard s cestovním modulem pro suborbitální lety.

Branson a Musk jako hlavní konkurence

Šéf Amazonu nicméně není jediný, kdo pracuje na uskutečnění placených letů do vesmíru. Konkurují mu další miliardáři jako zakladatel firmy Virgin Richard Branson se svou Virgin Galactic nebo Elon Musk, šéf firmy na výrobu elektromobilů Tesla, se svou společností SpaceX.

Ta minulý týden získala konečný souhlas k tomu, aby 2. března uskutečnila první zkušební let své nové kosmické lodě Crew Dragon určené pro přepravu lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám