Hlavní obsah

Ve státních podnicích panuje neekonomická přezaměstnanost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Největšími zaměstnavateli na jihu Moravy jsou státní a polostátní podniky. Dopravní společnosti, nemocnice, školy a úřady obsadily v žebříčku prvních devět příček a až desátá skončila soukromá společnost - firma Tyco Electronics Czech z Kuřimi. Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky pořadí vypovídá o velmi neekonomické přezaměstnanosti ve státních a polostátních firmách.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Státní firmy nejednají podle analytiků tak ekonomicky, jako soukromé společnosti - výsledkem toho je i přezaměstnanost.

Článek

"Je to celorepublikový problém a relikt starých časů," řekl Hatlapatka. Soukromý podnik se podle něj snaží, aby ekonomicky fungoval co nejefektivněji a byl co nejziskovější. Tomu odpovídá jeho personální politika: Usiluje o to, aby aby potřeboval co nejméně pracovní síly.

"Kdežto u státních podniků tomu zatím tak stále není. U Českých drah i České pošty se propouštělo, ale pořád si myslím, že přezaměstnanost je tam velká," řekl Hatlapatka. Od ČD odešlo na jihu Moravy od roku 2003 téměř 2000 zaměstnanců, od České pošty kolem 500 lidí, uvádí studie.

Velký počet pracovníků ve státních institucích může jihu Moravy podle Hatlapatky přinášet stabilitu, protože zaměstnání ve státní sféře je poměrně jisté. Například v Brně pracuje ve státních službách 35 procent všech zaměstnaných, uvádí Úřad práce Brno-město.

Stav ale představuje hrozbu do budoucna, řekl analytik. "Nepochybně doje k propouštění a bude záviset na tom, v jakém stavu bude ekonomika, zda budou soukromé firmy schopny absorbovat lidi, kteří ztratí práci ve státních podnicích," popsal Hatlapatka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám