Hlavní obsah

Nejstarší obratlovec světa žil až 400 let. Uhynul nedávno v Grónsku

Nejdéle žijícími známými obratlovci na Zemi jsou žraloci malohlaví (Somniosus microcephalus). Tyto dlouhověké paryby dorůstají v průměru jeden centimetr za rok a pohlavní dospělosti dosahují až ve 150 letech. Vědci pomocí radiokarbonové metody odhalili, že se jedna z odchycených samic zřejmě dožila téměř 400 let. Informoval o tom ve čtvrtek odborný magazín Science.

Foto: Reuters

Žralok malohlavý vyfocený severozápadně od Grónska

Článek

Rekordmankou je prý v Grónsku žijící samice žraloka, která uhynula před několika lety. Experti zkoumali i věk dalších 28 uhynulých samic tohoto druhu a zjistili, že nejméně osm z nich žilo déle než 200 let. Nejstarší ze vzorků mohl podle kodaňského biologa Julia Nielsena žít až 392 let.

„Předpokládali jsme, že máme co dočinění se vzácným živočichem, ale myslím si, že každý, kdo se na výzkumu podílel, byl překvapen, jak staří tihle žraloci jsou,“ cituje BBC Nielsena.

Problém je ale v tom, že chybová hranice je vzhledem k technické nedokonalosti testu plus minus 120 let. Znamená to, že jedinec se zřejmě narodil mezi lety 1500 a 1740 s tím, že nejpravděpodobnějším datem je rok 1620.

Toho roku v listopadu se na Bílé hoře u Prahy střetla armáda českých stavů s katolickými vojsky.

Jsou velmi pomalí

Žraloci malohlaví dorůstají délky okolo pěti metrů a žijí v chladných a hlubokých vodách severního Atlantiku. O stylu jejich života leccos vypovídá latinský název Somniosus microcephalus – ospalec malohlavý. Tihle žraloci totiž brouzdají mořem rychlostí pouhých 2,7 kilometru za hodinu. Nezbývá jim tedy než se živit velkými mořskými mršinami.

Foto: Reuters

Žralok malohlavý po zpětném vypuštění do oceánu.

Vzhledem ke své velikosti nemají žraloci malohlaví přirozeného nepřítele. Až na člověka. Před druhou světovou válkou byli tito obratlovci loveni, protože z nich byl získáván olej využívaný k technickým účelům. S příchodem syntetického oleje poptávka poklesla a lov ustal.

Vzhledem k tomu, že žraloci malohlaví pohlavně dospívají až ve 150 letech, potrvá ještě dlouho, než se jejich populace obnoví.

Oproti nejstaršímu živočichovi, kterého kdy vědci objevili, je ale ještě žraločí samice relativní mladice. Škebli Ming, kterou biologové vylovili během výpravy na Island, bylo 507 let. Další prstence, které indikují věk, už ale Ming na svou ulitu nepřidá, protože při zjišťování stáří zemřela. Doposud nejstarším nalezeným obratlovcem byla 219 let stará velryba grónská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám