Hlavní obsah

V zemském nitru jsou velké zásoby vody v jiném skupenství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koloběh vody na Zemi necirkuluje pouze mezi atmosférou, oceány a povrchovou vodou. V zemském plášti, asi 410 až 660 kilometrů pod povrchem, se podle vědeckých zjištění nachází možná více vody než na jejím povrchu. Má však zcela jiné skupenství, než na které jsme zvyklí.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Studii zveřejněnou v časopise Science, která informaci přinesla, představili vědci již v roce 2014. Z jejich závěrů plyne, že obrovské množství vody se v zemském nitru ukrývá díky minerálu ringwoodit. Ten se nachází mimo jiné v oblasti přechodové zóny v zemském plášti, mezi svrchním a spodním pláštěm.

„Ringwoodit je jako houba, která nasává vodu. V krystalové struktuře ringwooditu je něco velmi zvláštního, co mu umožňuje přitahovat vodík a zachycovat vodu,“ uvedl geofyzik Steve Jacobsen, který se na studii podílel jako člen týmu.

Voda se zde tedy nenachází ve formě, na jakou jsme zvyklí, ale je vázána v minerálech. Zjednodušeně lze říct, že se jedná o čtvrté skupenství vody.

Překvapení: v důlních vodách jsou mikroplasty, zjistil ostravský výzkum

Věda a školy

Třikrát více vody než v oceánech

Server Indy100 nedávno upozornil, že pokud by ringwoodit pod povrchem obsahoval i jen jedno procento vody, znamenalo by to, že je zde třikrát více vody než v oceánech na povrchu.

V roce 2008 v Brazílii přitom vědci objevili první vzorek tohoto minerálu z nitra Země – a jeho hmotnost z 1,5 procenta tvořila vázaná voda, jak již dříve informoval iRozhlas.

Ačkoli odborníci věděli, že se hluboko pod povrchem nachází voda, nebyli si jisti, v jaké formě. Na správnou stopu je přivedlo pozorování otřesů během zemětřesení, při kterých seismometry zachycují zvláštní rázové vlny. Ty poté interagují s vodou obsaženou v ringwooditu, ukázal následný výzkum.

Vědci zjistili, co způsobilo zatím nejsilnější naměřené marsotřesení v historii

Věda a školy

Voda se pravděpodobně do těchto hloubek dostává z povrchových oceánů při kolizi dvou sousedních litosférických desek. Jevu, kdy se jedna z desek sune nad druhou i se vším materiálem, se říká subdukce.

„Myslím, že konečně vidíme důkaz o celozemském koloběhu vody, což může pomoci vysvětlit obrovské množství kapalné vody na povrchu naší obyvatelné planety. Vědci po této chybějící vodě pátrají již desítky let,“ dodal Jacobsen.

Třetina území světa za posledních 40 let významně vyschla. Sucho se týká i Česka

Věda a školy

Planeta Země je kvůli lidem čím dál slanější, upozorňuje nová studie

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám