Hlavní obsah

V pondělí začne Týden mozku, dotkne se digitálních technologií i parazitů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští týden bude patřit novinkám z výzkumu mozku a tipům, jak o něj pečovat a čemu se vyhýbat. Zájemci se dočkají i různých cvičení, výstav a her. Všemožné akce letošního ročníku festivalu Týden mozku se uskuteční od 11. do 17. března ve větších městech po celé republice.

Foto: Jana Plavec, AV ČR

Ilustrační snímek

Článek

Sto miliard neuronů, 75 procent vody, přibližně 1,5 kg. Tvoří zhruba dvě procenta váhy těla, ale spotřebuje 20 procent veškeré energie a nespí ani v noci. To je lidský mozek. Téma našeho mozku bude středobodem akcí, které si po celý týden pro návštěvníky připravilo 38 institucí.

Základem festivalu je cyklus přednášek v budově Akademie věd ČR na Národní v Praze, stejně tak i workshopy, debaty, hry i výstavy na různých místech republiky včetně Brna, Plzně, Olomouce či Jihlavy.

„Když jsme v roce 1998 s Týdnem mozku v návaznosti na celosvětovou kampaň Brain Awareness Week začínali, netušili jsme, jak se rozroste,“ poznamenal neurovědec Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR, který tradici festivalu v Česku založil.

Akademie věd podpoří 11 projektů ze svých pracovišť, které mohou najít uplatnění v praxi

Věda a školy

„Výzkum mozku je velice rychlý a pro lidstvo naprosto zásadní, mám proto radost, že se o výsledky a úspěchy můžeme podělit s veřejností,“ dodal.

Co všudypřítomné displeje dělají s mozkem

Co se týká programu, součástí festivalu jsou mj. hned dva praktické workshopy, které se budou věnovat problematice mrtvice.

Odborníci také vysvětlí, kde se berou lidské strachy, zejména ze zvířat, a více akcí se zaměří na digitální technologie a jak je zkrotit, resp. co všudypřítomné displeje dělají s (nejen) dětským mozkem.

Nebudou chybět ani oblíbené tréninky – ať už paměti nebo logiky – a zájemci si díky virtuální realitě vyzkoušejí, jak reagují na výšky, uzavřené prostory nebo i na nahromaděný nepořádek v domácnosti.

Koho zajímají nejnovější posuny v poznání mozku, neměl by vynechat přednášky o vlivu tzv. DNA transpozonů na vývoj a stárnutí mozku, o využití moderních technologií a umělé inteligence v léčbě Alzheimerovy choroby nebo o tom, jak se mozek novorozence ladí na mateřskou řeč.

Vědkyně: Minimozky pomohou v testování léčby Alzheimerovy choroby

Věda a školy

Letošní ročník rovněž nabídne praktická zdravotnická témata, která pokrývají různé operace mozku a jejich zlepšování.

Např. v Karviné expertka popíše vliv návykových a toxických látek na činnost mozku a poruchy chování.

Do programu se zapojí též biologové s přednáškou na téma „Parazité jako nebezpeční vetřelci mozků“.

Návštěvníci festivalu budou mít stejně jako každý rok možnost se zapojit do diskuzí s vědci. Kromě ústavů Akademie věd se festivalu zúčastní univerzity či firmy.

Vstup na všechny akce festivalu Týden mozku je zdarma, na některé je nutná rezervace.

Robotická tělocvična pomáhá lidem po mozkových mrtvicích, nádorech či úrazech

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám