Hlavní obsah

V Pompejích našli ostatky pěti lidí, které pohřbila erupce Vesuvu

Archeologové našli při vykopávkách v někdejším starověkém městě Pompeje ostatky dalších pěti lidí, které před dvěma tisíciletími zasypal popel ze sopky Vesuv. Informovala o tom ve středu agentura ANSA. Podle ní jde pravděpodobně o ostatky dvou žen a tří dětí, které zemřely, když se snažily ukrýt před přívalem vulkanických kamenů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové našli v Pompejích kostry pěti lidí Video: AP

 
Článek

„Je to šokující objev, který je velmi důležitý pro studium historie tohoto místa,“ řekl agentuře ANSA ředitel archeologického areálu v Pompejích Massimo Osanna.

Podle Osanny se ostatky našly v ložnici domu, kde byl nedávno nalezen důležitý nápis uhlem na zdi. Z něj archeologové usuzují, že Pompeje zanikly asi o dva měsíce později, než si dosud historici mysleli. [celá zpráva]

Foto: Ciro Fusco, ČTK/AP

Nalezený nápis uhlem na zdi má dokazovat, že Pompeje zanikly až o dva měsíce později, než se původně předpokládalo

Antický přístav Pompeje, který leží nedaleko Neapole, byl zničen při erupci sopky Vesuv v roce 79. Spolu s ním byla zasypána popelem či zavalena sopečným bahnem také římská města Herkulaneum, Stabie a Oplontis.

Foto: Ciro Fusco, ČTK/AP

Nalezené ostatky jsou pravděpodobně dvou žen a tří dětí

Pompeje a Herkulaneum měly tehdy podle některých zdrojů asi 20 000 obyvatel. Kolik lidí při erupci Vesuvu zemřelo, není přesně známo. Zatím tam archeologové našli ostatky asi 1500 osob. Sopka dýmala a chrlila popel už několik dní před ničivou erupcí a řada lidí z města utekla.

Foto: Ciro Fusco, ČTK/AP

Podle archeologů se jedná o důležitý nález pro studium historie Pompejí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám