Hlavní obsah

V Keni se našly tři miliony let staré nástroje, které nepoužíval náš předek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

Archeologové vykopali v africké Keni u břehů Viktoriina jezera kamenné nástroje, jejichž stáří se odhaduje na 2,9 milionu let, což je řadí mezi dosud nejstarší podobné nálezy. Objev zároveň dokládá, že nástroje využívaly i jiné větvě raných lidí, tedy nejen předci moderního člověka (Homo sapiens), ale i naši vyhynulí příbuzní. Informovala o tom zpravodajská stanice BBC.

Foto: T.W. Plummer, J.S. Oliver and E.M. Finestone/Homa Peninsula Paleoanthrology Project

Při vykopávkách v Keni byly objeveny kamenné sady nástrojů z doby zhruba před 2,9 milionu let

Článek

Nástroje podle vědců sloužily k rozmělňování, kupříkladu hlíz či ovoce, a porcování hrochů. Na místě se kromě 350 kamenných nástrojů našly také dva velké zkamenělé zuby vyhynulého příbuzného člověka.

Vyhynulý příbuzný, nikoli přímý předek

Vědci se dříve domnívali, že tzv. oldovanské nástroje, druh jednoduchých kamenných nástrojů, používali pouze předci Homo sapiens.

Na místě vykopávek v lokalitě Nyayanga na poloostrově Homa v západní Keni se však žádné fosilie Homo sapiens nenašly. Místo toho archeologové objevili dvě stoličky patřící vyhynulému rodu homininů s opičími i lidskými rysy, známému jako Paranthropus.

Neandertálci a moderní lidé žili bok po boku a kopírovali od sebe nástroje

Věda a školy
  • Hominini je tribus (systematická jednotka ležící mezi čeledí a rodem) shrnující v sobě člověka a jeho nejbližší příbuzné v rámci čeledi Hominidae. Z žijících hominidů sem patří oba druhy šimpanzů a člověk moudrý. Dále se do tohoto taxonu zahrnuje i množství vyhynulých předků obou skupin včetně jejich posledního společného předka.

„Se zde nalezenými nástroji můžete drtit lépe než se sloními stoličkami a řezat lépe než se lvími špičáky,“ konstatoval paleoantropolog Rick Potts z americké instituce Smithsonian National Museum of Natural History, který se na nové studii podílel.

„Oldovanská technologie byla jako náhlý vývoj zcela nových zubů mimo tělo a našim předkům otevřela novou škálu stravy na africké savaně,“ doplnil.

Nejnovější nález oldovanských nástrojů z období před 2,9 milionu let (konkrétně v rozmezí před zhruba 2,6 milionu až více než třemi miliony lety) dokládá, že se jednalo o velký pokrok ve srovnání s ještě dřívějšími surovými kamennými nástroji datovanými již do doby před 3,3 milionu let, tedy před vznikem rodu Homo, uvedli vědci.

Archeologický výzkum v trase dálnice D6 prokázal husté pravěké osídlení

Věda a školy

Mezi další homininy existující v té době patřil rod Australopithecus, známý díky slavné ještě starší fosilii „Lucy“, která byla nalezena roku 1974 v severní Etiopii.

Starší než podobné „naše“ nástroje

Podle listu The Daily Telegraph jsou navíc nálezy o přibližně 300 tisíc starší než podobné příklady lidských výtvorů. Vytváření sofistikovaných kamenných nástrojů bylo přitom podle Pottse dlouho považováno za jedinečně lidskou vlastnost, jež vyžaduje plánování a obratnost, kterou nemá žádný jiný druh – než právě rod Homo, k němuž lidé patří.

Paranthropus chodil vzpřímeně a žil zhruba ve stejné době jako naši přímí předkové Homo habilis (člověk vzpřímený) a Homo ergaster (člověk dělný). Ale zatímco lidský rod vzkvétal, Paranthropus vymřel asi před 1,5 milionu let.

V lebce ryby odhalili vědci mozek starý 319 milionů let

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám