Hlavní obsah

USA testují chytrou kulku. Dokáže měnit směr a vždy zasáhne cíl

Washington

Agentura DARPA, která stojí za většinou moderních amerických zbraňových projektů včetně bezpilotních letadel, zveřejnila videa střeleckých testů z projektu EXACTO, v jehož rámci je vyvíjena kulka ráže 12,7 mm, která umí po opuštění hlavně korigovat směr letu. Umožňuje, aby se ostrostřelci stali i nováčci, uvedl na konci dubna web iflscience.

Chytrá kulka z projektu EXACTOVideo: DARPA

 
Článek

Projekt EXACTO (extrémně přesná munice), na kterém se podílí společnost Teledyne, byl zakončen v únoru ostrými střelbami, napsal list The Washington Post.

Výsledkem vývoje je podle webu The Verge magická kulka. „EXACTO demonstrovalo to, co se považovalo za nemožné - pokračující navádění (vystřelené) kulky na cíl,“ řekl manažer programu Jerome Dunn z DAPRA.

Foto: DARPA

Chytrá kulka, která dokáže měnit směr

„Palby ostrými ze standardní pušky ukázaly, že EXACTO je schopno zasáhnout pohybující se a unikající terč s extrémní přesností, jakých snipeři nedosáhnou s tradiční municí. Uplatnění naváděcích schopností EXACTO do munice ráže půl palce je velkým průlomem otevírajícím dveře do budoucnosti naváděných projektilů všech kalibrů.“

Jak funguje, zatím tají

DARPA nezveřejnila, jak speciální kulka funguje. Uvedli nicméně, že pokud byl pohybující se cíl ozářený laserovým paprskem, umí kulka změnit směr letu a zasáhnout jej, i když se už nenachází na původním místě.

Kulka je prý vybavena malými křidélky (na fotografii kulky nejsou vidět), která umožňují měnit směr letu. Součástí systému je také pokročilý systém optického navádění. Umožňuje nejen sledovat unikající cíl, ale také kompenzovat nepříznivé faktory ze strany počasí. Kulka má ve špičce optický sensor.

Foto: Profimedia.cz

Testy prokázaly, že unikající cíl dokážou zasáhnout nejen vycvičení ostrostřelci a snipeři, ale také nováčci.

Systém je typu vystřel a zapomeň, což znamená, že není potřeba ozařovat cíl laserovým paprskem celou dobu letu kulky, což by bylo obtížné např. za deště, v mlze nebo kouři.

EXACTO umožňuje zvýšit přesnost střelby, na kterou mají často negativní vlivy nepříznivé podmínky, jako je silný vítr. Za takovýchto podmínek dokážou vzdálený cíl zasáhnout jen trénovaní ostrostřelci. Chytrá kulka nejen zvyšuje přesnost ale také dostřel nad dva kilometry.

Testy prokázaly, že unikající cíl dokážou zasáhnout nejen vycvičení ostrostřelci a snipeři, ale také nováčci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám