Hlavní obsah

Umělá inteligence zřejmě vyřešila záhadu Raffaelova obrazu Madona s růží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Kunsthistorikům se s pomocí umělé inteligence (AI) zřejmě povedlo rozluštit záhadu týkající se slavného obrazu renesančního mistra Raffaela Santiho (1483-1520), který má ve sbírkách madridské muzeum Prado. Odborníci se léta nemohli shodnout, zda některé části olejomalby nazvané Madona s růží nejsou dílem jiného malíře. Algoritmus vyvinutý vědci z univerzity v britském Bradfordu nyní tuto verzi potvrdil.

Foto: Profimedia.cz

Madona s růží

Článek

Podle algoritmu postavu svatého Josefa namalovala jiná ruka než Raffaelova, napsal deník The Guardian.

O Raffaelově autorství celého obrazu Madona s růží se začalo pochybovat už v 19. století, protože z výjevu s Pannou Marií, malým Ježíškem a Janem Křtitelem se vydělovala postava svatého Josefa v pozadí.

Někteří znalci dospěli k závěru, že Raffael obraz namaloval jen částečně - spekulovalo se, že jiného autora má nejen malba Josefa, ale i část obrazu v popředí s ležícím květem růže.

Ostravští vývojáři chtějí oživit historické postavy, využijí k tomu umělou inteligenci

Věda a školy

Porozumění obrazu na mikroskopické úrovni

Tým pod vedením Hassana Ugaila použil pro novou analýzu umělou inteligenci, která měla k dispozici detailní data o 49 obrazech, u nichž je Raffaelovo autorství jisté. Díky tomu dokáže software rozpoznat autentická díla umělce s 98procentní přesností.

„Počítač zkoumá malby v obrovském detailu. Nejde jen o obličeje, AI studuje všechny části a učí se o barevnosti, odstínech, sytosti i tazích štětce. Porozumí obrazu na takřka mikroskopické úrovni, a takto nastudovala klíčové charakteristiky Raffaelova rukopisu,“ sdělil Ugail.

V případě Madony s růží testování ukázalo, že dílo je ze 60 procent od Raffaela. Počítač se pak podíval na obraz po částech, načež AI určila, že Raffael Santi nenamaloval obličej sv. Josefa - argumenty badatelé shrnuli v článku pro odborný časopis Heritage Science (text byl publikován 21. prosince).

„Analýza pomocí umělé inteligence prokazatelně určila, že zatímco postavy Panny Marie, Ježíše a Jana Křtitele bezpochyby namaloval Raffael, postavu svatého Josefa nikoli, tu vytvořil někdo jiný,“ konstatoval další ze spoluautorů studie Howell Edwards.

Je pravý? Raffaelův obraz nevyčíslitelné hodnoty zkoumal i český přístroj

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Raffael Santi
Renesanční malby

Výběr článků

Načítám