Hlavní obsah

Ukažte nám, jak chodíte, lákají dobrovolníky brněnští vědci

Brno

Reprezentativní vzorek české populace hledají ke svému výzkumu vědci z brněnské Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity. Dobrovolníci by se měli zapojit do zkoumání fyzické zdatnosti a využívání chůze v každodenním životě. Brněnští experti proto doplňují některé věkové skupiny, uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Foto: Profimedia.cz

Brněnští vědci chtějí do výzkumu mimo jiné přilákat víc lidí ve věku 20 až 30 let.

Článek

„Chybějí nám ještě účastníci z věkové skupiny 40 až 50 let a rádi bychom přilákali více lidí ve věku 20 až 30 let,“ uvedl manažer projektu Jan Cacek.

Dlouhodobý výzkum už má také první výsledky. Z pilotní studie vyplynulo, že průměrná hodnota body mass indexu české dospělé populace se na pomyslné škále pohybuje v oblasti nadváhy a blíží se spíš k obezitě. Data ukazují, že hůř jsou na tom s množstvím tuku v těle a podílem svaloviny ženy. Překvapující pro vědce bylo to, že normy převyšují hlavně senioři.

Výzkum zahrnuje dvě sady testů. „Každý z účastníků nejprve odpoví na dotazník a pak jej čekají drobná vyšetření,“ uvedl Cacek.

Technika a typologie chůze se zjišťuje na speciálním přístroji. Dobrovolník má na těle připevněných 23 reflexních bodů, které umožňují jednodušší vyhodnocení videozáznamu. Účastník provede pět pokusů přirozenou a pět velmi rychlou chůzí.

Vyšetření dohromady trvají asi 50 minut a konají se v laboratoři biomotoriky v bohunickém kampusu. Dobrovolníci nezískávají finanční odměnu, benefitem pro ně je bezplatné stanovení složení těla.

Reklama

Výběr článků

Načítám