Hlavní obsah

U čerstvých absolventů SŠ vzrostla nezaměstnanost na 6,2 procenta, zjistila analýza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mezi čerstvými absolventy středních škol začala narůstat nezaměstnanost. Za poslední dva roky se zvýšila ze zhruba 3,3 procenta na 6,2 procenta, nejvíce se zvedla u mladých s výučním listem. Nepříznivá situace je hlavně v oborech typu obchod, gastronomie či různé služby, které v minulých měsících zasáhla omezení proti šíření covidu-19. S menšími obtížemi hledají práci absolventi oborů zdravotnických, chemických či elektrotechnických.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Výsledky vyplývají z publikace Národního pedagogického institutu (NPI) o nezaměstnanosti absolventů středních škol. Do budoucna očekává institut další zhoršení situace.

Před vypuknutím epidemie koronaviru byla podle analýzy NPI míra nezaměstnanosti absolventů zřejmě nejnižší v novodobé historii Česka. Důvodem byla vysoká poptávka po pracovní síle v důsledku rostoucí ekonomiky a zároveň dlouhodobý úbytek studentů středních škol, který souvisel s poklesem porodnosti po roce 1990.

Růst příjmu se mnohým lidem zastaví už po třicítce

Finance

V posledních letech se úbytek absolventů zastavil a v dalším desetiletí jich bude přibývat. Zároveň je podle NPI pravděpodobný propad hospodářského růstu, posílený situací kolem koronavirové epidemie. Známky obratu začaly být zřetelné na jaře 2020, jak uvedl institut.

V dubnu 2020 činila průměrná míra nezaměstnanosti absolventů podle NPI 4,4 procenta, zatímco v předchozích dvou letech se pohybovala kolem 3,3 procenta.

Školy dostávají peníze na doučování. Učni a gymnazisté zájem příliš nemají

Věda a školy

„V průběhu dalšího roku se situace absolventů opět výrazně zhoršila, celková míra nezaměstnanosti v dubnu 2021 vzrostla na hodnotu 6,2 procenta, tedy o 85 procent,” vypočítal institut.

Nejvíce to zasáhlo vyučené

Nejhůře to podle jeho analýzy zasáhlo vyučené. Míra jejich nezaměstnanosti v dělnických oborech, jako jsou třeba strojírenské práce, vzrostla letos proti dubnu 2018 v průměru z 8,2 procenta na 16,6 procenta. V učebních oborech s možností nástavbového studia, jako je např. automechanik, se zvýšila z 4,1 procenta na devět procent.

V maturitních oborech (střední odborné vzdělání s maturitou) narostla míra nezaměstnanosti méně. U mladých ze středních odborných škol se proti rokům 2018 a 2019 navýšila o 2,5 procentního bodu na 6,2 procenta. Jejich lepší postavení souvisí podle NPI i s tím, že podobně jako gymnazisté často směřují na vysoké školy.

Letošní maturanti se neztratí. Horší to mají učni

Domácí

U absolventů vyššího odborného vzdělání činila podle šetření NPI letos v dubnu nezaměstnanost 3,4 procenta, u absolventů gymnázií dvě procenta. I zde nicméně došlo k nárůstu oproti dřívějšku.

Vhodnou přípravu pro uplatnění poskytují podle institutu nyní zejména obory zdravotnické, chemické či elektrotechnické. Míra nezaměstnanosti absolventů v nich se pohybuje do 7,7 procenta.

Nejhůře jsou na tom obory obchodní, jako je prodavač nebo knihkupec, kde bylo v dubnu bez práce až 26,1 procenta čerstvých absolventů. Víc než v jiných profesích vzrostl počet nezaměstnaných také třeba mezi truhláři, zedníky, autotroniky, maséry, kadeřníky, maskéry, řezníky či kuchaři, plyne z analýzy.

Nevýhoda: zaměstnavatelé budou chtít praxi

Podle NPI se nezaměstnanost absolventů v nadcházejícím období ještě zvýší, protože zaměstnavatelé budou přijímat spíš lidi s praxí.

Současní absolventi přitom kvůli výuce na dálku neměli často ani moc praktické výuky. Nezaměstnanost se liší v jednotlivých krajích.

Firmy se bojí padesátníků, tratí i stát

Ekonomika

Nejnižší byla v dubnu u absolventů středních škol v Královéhradeckém a Plzeňském kraji, a to 4,6 procenta, následovala Praha s hodnotou 4,9 procenta. Nejvyšší měly kraje Ústecký a Karlovarský, a to osm procent.

Absolventi s vyučením se nejlépe uplatnili v Královéhradeckém kraji a na Vysočině, s maturitním oborem v Královéhradeckém a Plzeňském kraji a gymnazisté v Praze.

Střední školy absolvovalo v roce 2020 podle NPI zhruba 80 tisíc lidí. Kolem 31 tisíc jich vyšlo ze středních odborných škol, 21 tisíc z učilišť a podobný počet z gymnázií. Zbytek studoval konzervatoře nebo nástavby.

Nezaměstnanost v Česku v září klesla na 3,5 procenta

Ekonomika

Jak jsme již informovali, celková aktuální nezaměstnanost v Česku klesla v září na 3,5 procenta ze srpnových 3,6 procenta. Nižší byla naposledy loni v dubnu, před rokem v září dosahovala 3,8 procenta.

Letos v září evidoval Úřad práce ČR přesně 262 142 uchazečů o zaměstnání, zhruba o 5700 méně než v předchozím měsíci a o téměř 14 900 méně než loni.

Reklama

Související články

Přes 70 škol si vyzkouší kombinovanou výuku

Co takhle čtyři dny ve škole a v pátek z domova? I takto bude od září pro některé žáky vypadat vyučování. Během nového školního roku totiž celkem 72 škol,...

Výběr článků

Načítám