Hlavní obsah

Tým z ČVUT vyhrál ve světové soutěži modelů autonomních aut

Novinky,

V portugalském Portu se ve středu 11. dubna uskutečnil závod modelů autonomních aut Formule 1 v desetinové velikosti. Jde o druhý ročník soutěže, kterou organizovala americká Pensylvánská univerzita. Do závodu se kvalifikovalo sedm týmů z celého světa – včetně zástupců z USA, Jižní Koreje a Itálie. Zvítězil tým studentů a odborníků z ČVUT v Praze.

Foto: ČVUT

Vítězný tým z Českého vysokého učení technického v Praze.

Článek

S řídicími a optimalizačními algoritmy, které vznikly v týmu vývojářů profesora Zdeňka Hanzálka z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT a studentů programu kybernetika a robotika Fakulty elektrotechnické, dokázal český model projet trasu soutěže za 9,1 sekundy.

Foto: ČVUT

Konečné pořadí

Zato tým ze Spojených států, reprezentující univerzitu v Connecticutu, který obsadil druhé místo, ji projel až za 11,5 sekundy.

„Jedná se o mimořádný mezinárodní úspěch týmu ČVUT,“ konstatoval Hanzálek.

Video ze soutěžního úspěchu ČVUT

Klání jménem F1/10 zahrnuje návrh, konstrukci a testování autonomních automobilů Formule 1 v desetinové velikosti, které se mohou pohybovat rychlostí až 40 km/h.

Foto: ČVUT
Foto: ČVUT

Škola připomíná, že právě malé rozměry a nízká povolená hmotnost kladou velké nároky na návrh paralelních programů a efektivní implementaci spolehlivého softwaru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám