Hlavní obsah

Tutanchamonovo tělo po zfušovaném nabalzamování samo vzplálo uvnitř rakve

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tělo faraóna Tutanchamona podle posledních vědeckých poznatků samo vzplálo uvnitř sarkofágu poté, co balzamovači fušersky odflákli zaopatření jeho ostatků na věčnost. Použili oleje a vonné esence, které se po chemické reakci vznítily. Vědci také přišli na to, že faraón zřejmě zemřel při “dopravní nehodě”.

Foto: Profimedia.cz

Slavná pohřební maska faraona Tutanchamona

Článek

Britský egyptolog Chris Naunton zkoumal ostatky faraóna Tutanchamona a došel k závěru, že egyptští balzamovači sice nejprve ze zemřelého krále udělali mumii, nicméně po jejím vložení do sarkofágu provedli nevědomky i kremaci. Výsledky jeho bádání budou zveřejněny v televizním dokumentu, který odvysílá britská stanice Chanel 4 příští neděli.

Tutanchamon byl málo výrazný panovník jinak velmi významné 18. dynastie. Zemřel v roce 1323 př. n. l. po devíti letech vlády, úřad nicméně zastával spíše formálně, neboť na trůn nastoupil v pouhých deseti letech. Jeho jméno získalo nesmrtelnost tím, že v roce 1922 archeolog Howard Carter objevil jeho neporušenou hrobku se všemi poklady.

Tělo na cucky

Naunton prozkoumal Tutanchamonovu mumii moderními technologiemi, pořídil rentgenové snímky a použil i počítačovou tomografii. Z výsledků testů usuzuje, že příčinou faraónovy smrti byla nehoda. Měl zemřít pod úzkým a těžkým kolem, pravděpodobně ho tedy přejel kočár. Není vyloučeno, že k tomu došlo v bitvě.

“Domníváme se, že ho přejelo kolo vozu ve vysoké rychlosti. A to ho zabilo. Jeho tělo bylo na cucky, což představovalo pro balzamovače vážný problém,” řekl Naunton.

Z dosavadní dokumentace vyplývalo, že Tutanchamonova lebka byla proražená, což vedlo k domněnkám o vraždě. Nyní se uvažuje o tom, že tato rána byla způsobena až po smrti. Stopy odhalující jeho skon vedou spíš k jeho trupu. Má totiž nejen zpřelámaná žebra na levé straně, ale navíc mu chybí i hrudní kost.

„Přes veškerý zájem o Tutanchamonovu mumii byl její podivný stav dlouhá léta přehlížen. Možnost, že by jeho tělo po zpackané mumifikaci samo vzplálo krátce po pohřbu, byla zcela nečekaná,“ řekl vědec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám