Hlavní obsah

Titul MBA může přinést povýšení

Novinky,

Institucí nabízejících v ČR zisk titulu MBA, zaměřeného na získání zkušeností v managementu, přibývá. V tuzemsku jich je v současnosti několik desítek, oficiální akreditaci má však jen zlomek z nich. Titul z prestižní univerzity má ale dle výzkumů pozitivní vliv na kariéru absolventa. Držitelé titulu mají větší šanci na povýšení i zvýšení platu o více než třetinu.

Foto: Profimedia.cz

MBA - Master of Business Administration

Článek

Akreditaci České asociace MBA škol (CAMBAS) v současnosti vlastní deset škol, které MBA (Master of Business Administration) programy poskytují.

Žádost o akreditaci si podá zlomek

„V ČR nicméně existují přibližně tři desítky škol nabízející titul MBA, mnohé z nich jsou ale poměrně pochybné kvality,“ uvedl Milan Malý, předseda CAMBAS. Žádost o akreditace tak podle něj podá pouze malá část z nich.

Všechny školy akreditované CAMBAS vyžadují alespoň bakalářské vzdělání a nejméně dvouletou praxi.

„V roce 2016 se k akreditaci hlásilo šest škol, z nichž většina byla odmítnuta již v prvním kole. Do druhého kola byly pozvány pouze dvě,“ dodal.

Absence kontroly institucí a celoživotní vzdělávání

Vysoký počet MBA škol bez jakékoli akreditace i rozmach nejrůznějších online kurzů připisují experti především absenci kontroly institucí. Studium MBA je totiž ustanoveno jako celoživotní vzdělávání, není tak akreditováno ministerstvem školství, nabízet jej může v podstatě kdokoli.

Zájemci o studium i firmy by si proto měli dle odborníků vždy prověřit certifikační orgán. O kvalitě programu napoví také spolupráce se zahraničními institucemi, požadavky na přijetí a délka studia.

Všechny školy akreditované CAMBAS například vyžadují alespoň bakalářské vzdělání a nejméně dvouletou praxi. Kombinované studium MBA, jež je nejběžnější, by pak nemělo být kratší než dva roky.

Zájem o management a ekonomii

Z výzkumu Graduate Barometer vyplynulo, že hlavními obory, o které mají studenti MBA zájem, jsou management a ekonomie. Zájem o studium však dle zástupců škol nemají pouze vystudovaní ekonomové.

„Studium je vhodné pro všechny, kteří při své práci potřebují manažerské dovednosti. O MBA tak často mají zájem lékaři, právníci, majitelé firem i lidé ze středního managementu,“ upřesnil Martin Novák, výkonný ředitel BIBS – vysoké školy.

„Titul nemusí nutně znamenat lepší kvalifikaci nebo profesní zkušenost v oboru. Je to ovšem něco, co má kandidát navíc. Znalosti může využít při vedení týmu, motivování lidí a dalších činnostech, které jsou pro vedoucí pozice také důležité,“ doplnila Gabriela Kodenková, personalistka ze společnosti Talentica.

Růst platu i spokojenosti

Titul MBA pak může dle odborníků vést také k povýšení nebo zvýšení platu. To potvrzují i statistiky.

Z výzkumu Asociace institucí manažerského vzdělávání vyplynulo, že téměř polovina ze 164 oslovených absolventů MBA studia v ČR získala po zisku titulu vyšší pracovní post.

Dle výzkumu má titul vliv i na výši platu. Do jednoho roku od ukončení studia se absolventům zvýšil plat průměrně o 14 procent, do dvou let o 20 procent a do pěti let pak až o 35 procent. U 74 procent absolventů vedl zisk titulu ke zvýšení osobní spokojenosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám