Hlavní obsah

Koukněte k nebi. Podmínky nahrávají sledování zářivé komety Neowise

Novinky,

Kometa Neowise sice slábne, i tak se k Zemi ještě přibližuje, tím pádem je opticky pořád dost velká. Navíc je čím dál lépe vidět v první polovině noci výše nad obzorem a je dobře odhalitelná v „tlapách Velké medvědice“, tedy pod „Velkým vozem“, a bez svitu Měsíce v novu. Takže zhruba do neděle 26. července nás čekají ty nejlepší možné podmínky, shrnuje astronom a fotograf Petr Horálek.

Foto: Petr Horálek / Stellarium

Mapa dráhy komety Neowise

Článek

Kometa je od 15. července pozorovatelná čím dál lépe na večerní obloze - od soumraku (22:15) do cca jedné hodiny ráno. Pak už se na obloze nachází velmi nízko nad obzorem, leckde tak mohou čím dál více „překážet“ kopce, stromy či budovy.

Nejideálnější to bude v nocích na středu a na čtvrtek

Nejlepší podmínky pro vyhlížení Neowise jsou zhruba tento týden, od 27. července ji začne pomalu rušit svit Měsíce. V průběhu noci se poloha komety mění ze severozápadu (večer) přes sever na severoseverovýchod (ráno).

„Úplně nejlepší podmínky pro její sledování z hlediska počasí, tj. nejméně oblačnosti, budou během noci na středu a na čtvrtek – to bude převládat jasno nebo polojasno,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

V nejbližší noci na úterý 21. července se bude nad Českem podle meteoroložky nacházet vysoká frontální oblačnost a převládat bude oblačno. „A nejhorší podmínky nabídne noc z pátku na sobotu – to bude převládat zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami a ojediněle s bouřkami. Ze soboty na neděli bude převládat oblačno,“ dodala Honsová.

Lze ji spatřit i pouhýma očima

„Kometa se jasností rovná hvězdám v souhvězdí Velké medvědice, na čisté obloze za větší tmy ji můžeme uvidět očima jako vějířovitou šmouhu s jasnou hlavou mířící vždy k obzoru - tedy Slunci, které je pod obzorem,“ popsal Horálek.

Pohled skrz malý dalekohled však podle něj přináší větší zážitek.

Astrofotograf radí, jak vyfotit vzácnou prolétající kometu

Věda a školy

„Je tak výrazná, že ji dokáže zachytit i mobil s lepším foťákem, ale není dobré na to za každou cenu spoléhat a lepší je fotit ji sofistikovanější technikou,“ zmínil na závěr astrofotograf.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám