Hlavní obsah

Tekutý slaný oceán pod povrchem Saturnova měsíce má hloubku 10 kilometrů

Novinky, mik

Měsíc Saturnu Enceladus je vhodným kandidátem pro existenci mimozemského života. Sonda Cassini uskutečnila v letech 2010-2012 tři blízké průlety okolo tohoto měsíce. Ukázaly gejzíry, z nichž tryskají proudy tekutiny. Gravitační měření nyní přinesla novou zprávu. Pod povrchem se skutečně ukrývá tekutý oceán slané vody s hloubkou deset kilometrů. Velikostí je podobný americkému Hořejšímu jezeru.

Foto: ČTK/AP

Gejzíry slané vody tryskající ze Saturnova měsíce Enceladus

Článek

Oceán se nachází na jižním pólu měsíce pod zmrzlou vrstvou, která má tloušťku 30 až 40 kilometrů.

Slaná voda vyplňuje prostor mezi ledovým povrchem a kamenným jádrem měsíce, který je spíše menším tělesem ve Sluneční soustavě. V průměru má asi 500 kilometrů.

Podle informací z roku 2012 je složen z organických molekul. Enceladus tak disponuje vhodným podmínkám pro život mimozemských organismů.

Voda se drží uvnitř měsíce díky vnitřnímu teplu. „Nejsme si jisti, odkud ta energie pochází,“ řekl astrobiolog z NASA Chris McKay. „Tento zdroj produkuje kolem 16 gigawattů energie a velice se podobá geotermálním energetickým zdrojům, které jsou na Zemi - jako hluboké průrvy na dně oceánů, kterými vyvěrají horké plyny,“ dodal.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Řez měsíce Enceladus. oceán a gejzíry se nacházejí u jižního pólu měsíce.

První náznak, že Enceladus může mít ve svém nitru podzemní oceánu, přišel v roce 2005. Sonda Cassini totiž vyfotografovala tekutinu tryskající z jeho útrob. Zdroj vody byl záhadou a oceán kapalné vody byl jen jednou z mnoha možností.

Enceladus není jediným měsícem ve Sluneční soustavě, který má pod svým povrchem oceán. Značně větší měsíc Europa obíhající kolem Jupiteru disponuje pod svým povrchem mnohem rozsáhlejší vodní plochou. Enceladus ovšem přilákal vědce právě díky organickým molekulám, které gejzíry obsahují. Právě ty jsou základními chemickými složkami nutnými pro život.

Reklama

Výběr článků

Načítám