Hlavní obsah

Studenti stomatologie učí děti ve školkách, jak si čistit zuby

Studenti stomatologie učí děti ve školkách, jak si správně čistit zuby. "Medici z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy budou až do konce tohoto roku docházet do školek ve Středočeském kraji, aby dětem vštípili správné návyky v péči o chrup," informoval Lukáš Kaloš ze sdružení Nechci kazy, které projekt pořádá.

Článek

Stav dětské zubní hygieny je prý v Česku špatný. "Proto se zaměřujeme na výuku dětí od nejútlejšího věku a učíme je, jak správně pečovat o své zuby. Našimi výukovými metodami motivujeme děti k pravidelnému čištění zubů a učíme je nejvhodnější techniku čištění," uvedl Kaloš.

Na školení si děti musejí přinést vlastní zubní kartáček a kapesní zrcátko. Studenti jim pak poví pohádku o zoubku, při které jim vysvětlí, co je zubní povlak nebo jaké potraviny zubům škodí. Děti se pak učí správné technice čištění zubů na modelu, poté si pod dohledem odborníků zkouší nově nabyté dovednosti sami na sobě. Studenti potom navíc dětem nanesou na zoubky speciální neškodný roztok, který jim obarví zubní povlak. Předškoláci tak na vlastní oči vidí to, co jejich zubům škodí.

Kaloš navíc upozorňuje, že když si dítě v útlém věku zvykne na pravidelné čištění zubů, vnímá pak tuto nezábavnou činnost jako běžnou součást každodenního života. Když se k pravidelnosti přidá navíc i správný způsob čištění zubů, je prý velmi pravděpodobné, že se takový člověk v budoucnu vyhne celé řadě zubních onemocnění.

Výuka je pro školky zdarma, více informací najdou zájemci na stránkách www.zoubkyjakoperlicky.cz. Školení trvá do konce roku, studenti je provádějí hlavně v okresech Mělník, Nymburk a Praha-východ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám