Hlavní obsah

Studenti budou tento týden na českých univerzitách stávkovat za klima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Někteří vysokoškoláci budou tento týden stávkovat kvůli klimatické krizi, která se podle nich zhoršuje. Chtějí upozornit na neudržitelnost ekonomiky postavené na nekonečném růstu a zahájit společenskou debatu. Do stávky se podle organizátorů z hnutí Univerzity za klima zapojí nižší tisíce studentů. Součástí stávky budou debaty i přednášky. Zakončí ji průvod Prahou v pátek 17. listopadu, kdy si Česko připomíná sametovou revoluci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Anna Maurin, Vojtěch Klimeš, Jan Voves a Tereza Martinská z hnutí Univerzity za klima na tiskové konferenci k zahájení stávky od 15. do 17. listopadu, do které se zapojí fakulty po celé ČR.

Článek

„My tou stávkou chceme především otevřít společenskou debatu nad tím, jestli ten systém, ve kterém teď žijeme, už není vyčerpaný, jeho dopady na klima, ale i na životy lidí nejsou dobré. Chceme mluvit o alternativě, která je demokratičtější, udržitelnější a spravedlivější,“ řekl Jan Voves z Univerzit za klima.

HDP jako zastaralý ukazatel?

Protestující chtějí, aby byl schválen klimatický zákon, který by zajistil kontinuitu české klimatické politiky. Zároveň požadují zavedení občanských shromáždění, a to, aby se ekonomika posuzovala podle jiného údaje, než je HDP (hrubý domácí produkt).

Jedná se podle nich o zastaralý ukazatel, který nebere v potaz limity planety, naplňování základních lidských potřeb ani distribuci bohatství ve společnosti.

„Klimatická krize je největší hrozba současnosti. Minulý rok jenom tady v Evropě zemřelo, a to jenom jedním tím problémem způsobeným klimatickou krizí, na následky vln veder 60 tisíc lidí,“ řekla Tereza Martinovská z Univerzit za klima.

  • Podle kvalifikovaných vědeckých odhadů zemřelo v souvislosti s horkem v Evropě loni mezi 30. květnem a 4. zářím 61 672 osob, píše se ve studii uveřejněné v odborném časopise Nature.

„My 17. listopadu navazujeme také na studentské požadavky právě z listopadu 1989,“ dodala Martinovská.

Organizátoři protestu podle ní chtějí oživit odkaz požadavků sametové revoluce, které směřovaly např. k důstojnému bydlení pro mladé rodiny, ochraně životního prostředí či dostupné zdravotní péči. Tyto požadavky podle Martinovské dosud nebyly naplněny.

Přednášky i přespávání na některých fakultách

Protest se bude konat v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové a Pardubicích. Podle zástupců hnutí se zapojí 21 fakult z devíti univerzit. Konkrétně v Praze se zapojí osm fakult Univerzity Karlovy, mezi nimi třeba filozofická (FF), matematicko-fyzikální (MFF), přírodovědecká (PřF) nebo pedagogická (PedF). Součástí stávky je i pražské ČVUT a umělecké vysoké školy.

Stávkující studenti se nebudou účastnit výuky, místo toho budou na fakultách pořádat přednášky, workshopy a debaty. Studenti budou na některých fakultách i přespávat, ve středu na MFF, FF a FHS UK, ve čtvrtek na FF UK.

Život na Zemi je ohrožen, varují klimatičtí vědci

Věda a školy

Kupříkladu na FF budou mít stávkující studenti na přespávání vyčleněné místnosti. „Vedení FF UK považuje nocování v budově FF UK za nijak nepřispívající udržitelnému rozvoji a energetické střídmosti,“ uvedla nicméně fakulta na svém webu. Zveřejnila také pravidla, která musí stávkující dodržovat.

Ale jinak si vedení fakulty „váží odvahy a odhodlání studentů a studentek, kteří se ujímají této důležité věci, a proto se snaží zapojit do dialogu a nalézt společnou cestu k jejímu řešení“.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva (uprostřed) Anna Maurin, Vojtěch Klimeš, Jan Voves a Tereza Martinská mezi novináři na tiskové konferenci studentského kolektivu Univerzity za klima

Univerzity za klima je studentské hnutí, které vzniklo v roce 2019 v reakci na středoškolskou iniciativu Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), jejíž vznik podnítila švédská aktivistka Greta Thunbergová.

Protestovat stávkou za klima budou studenti potřetí, hnutí uspořádalo stávky v letech 2019 a 2022. Letos v květnu uspořádali mj. protestní pochod.

Vláda nebere klimatickou krizi vážně, kritizují studenti. Zahajují několikadenní protesty

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám