Hlavní obsah

Strojníci pro Metrostav se učí v Táboře

– Tábor
Právo, Vladimír Vácha

Budoucí strojníci a strojní mechanici Metrostavu se připravují na svůj obor v táborské průmyslovce. Jde o druhých devět žáků prvého ročníku, které si pražská firma vybrala na základě smlouvy o spolupráci. Se Střední průmyslovou školou strojní a stavební Tábor ji uzavřela před dvěma lety.

Článek

„Tehdy šlo o první dohodu mezi vzdělávací institucí zřizovanou krajem a velkým zaměstnavatelem, která byla na jihu Čech uzavřena. Společný projekt vychází z rostoucího zájmu firem o absolventy učebních oborů s technickým zaměřením a jejich nedostatku na pracovním trhu. Smluvně zakotvená exkluzivita spolupráce a finančně velmi zajímavá nabídka pro zájemce o studium i jejich rodiče dávají škole záruku jedinečnosti ve velké náborové oblasti, zahrnující Jihočeský a Plzeňský kraj, dále pak část kraje Vysočina i Středočeského kraje,“ přiblížil Právu součinnost školy a pražské firmy zástupce ředitele pro obchod a marketing Martin Klíma.

Dodal, že Metrostav si zvolil pro své budoucí zaměstnance obory strojní mechanik a strojník. V nich se připravují vybraní žáci pro pozice stavebních a strojních profesních specialistů.

Pro učení získají nadstandardní podmínky, a to v podobě měsíčního stipendia, příspěvku na městskou hromadnou dopravu, učebních pomůcek, pracovního oblečení. Dostanou i příspěvek na stravování a ubytování.

„Dohromady to představuje pro rodinné rozpočty úspory přesahující 100 000 korun. V pondělí už devět žáků prvního ročníku společně se zákonnými zástupci podepsalo s představiteli Metrostavu smlouvu a odnesli si už také brašnu nářadí,“ dodal Klíma. Podmínkou pro poskytnutí podpory je závěrečná zkouška a setrvání u společnosti Metrostav, a. s., po dobu nejméně dvou let.

Reklama

Výběr článků

Načítám