Hlavní obsah

Středoškoláci z Pardubic vyvinuli solární nabíječku elektrokol

Pardubice

Tým studentů Střední průmyslové školy elektrotechnické a Vyšší odborné školy v Pardubicích zvítězil ve své kategorii ve středoškolské soutěži Czech StudNET Awards. Uspěl s projektem Inteligentní solární nabíječka pro elektrovozíky a elektrokola. Studenti nyní připravují prototyp zařízení. V budoucnu by nabíjecí stanice mohly stát podél cyklotrasy z Pardubic do Hradce Králové a u turistických cílů, uvedl zástupce ředitele školy Pavel Čáp.

Foto: SPŠE a VOŠ Pardubice

Studenti připravují prototyp nabíječky elektrokol.

Článek

„Byla by to samostatná ostrovní fotovoltaická elektrárna, kde by běžel i malý počítač. Na něm by byly i informace o okolí, třeba o Kunětické hoře, kam by si lidé mohli zajít, než se baterie dobije,” uvedl Čáp.

Nabíjecí stanici by tvořil přístřešek se solárními články, akumulátor, regulační jednotka a panel, který bude poskytovat informace o zajímavostech a památkách v okolí a o zbývajícím času do plného nabití elektrokola. Cyklista by ho musel nechat připojené zhruba jeden a půl hodiny, mezitím by si mohl prohlédnout okolí nebo se občerstvit.

Ekologický a sociální rozměr

Škola na projekt získala grant od Elektrárny Opatovice. Podle ředitele Ladislava Štěpánka by vzniku budoucích nabíjecích stanic mohla pomoci dotace z evropského programu Integrovaných územních investic Hradecko-pardubické aglomerace.

Foto: SPŠE a VOŠ Pardubice

„Chceme, aby naši studenti aplikovali teorii v praxi a zároveň se věnovali něčemu užitečnému, co má třeba ekologický a sociální rozměr. Elektrokola používají často starší lidé,” uvedl Štěpánek.

Původně měl být projekt zaměřen hlavně na vozíčkáře, kteří by si elektrický vozík mohli dobíjet i mimo domov. Škola také spolupracuje s Hamzovou odbornou léčebnou, pro niž vyvíjí drobné rehabilitační pomůcky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám