Hlavní obsah

Na ČVUT proběhne první Energetická olympiáda

Novinky,

Fakulta elektrotechnická Českého vysokého učení technického (FEL ČVUT) v Praze připravuje zcela novou soutěž jménem Energetická olympiáda. Od 1. srpna do 12. října se do ní mohou hlásit tříčlenné týmy studentů středních škol, samotná olympiáda začne 19. října. Cílem je zvýšit zájem studentů o energetiku a technické vzdělání.

Foto: ČVUT

Ilustrační foto

Článek

Soutěžní klání se bude týkat různých oblastí, jako jsou elektromobilita, energetický trh a obchodování s elektřinou, obnovitelné a další alternativní zdroje energie, energetický management, úspory či budoucnost energetiky – ve smyslu, zda preferovat jadernou energii, nebo obnovitelné zdroje.

Nejde o znalostní soutěž

„Chceme studentům přiblížit problematiku energetiky a ukázat jim, že se jedná o zajímavý a pro budoucnost klíčový obor, ve kterém mohou najít velmi zajímavé uplatnění,“ podotkla k akci její organizátorka Adéla Holasová z FEL ČVUT.

„Nejedná se o znalostní soutěž – vzhledem k tomu, že se energetika v podstatě nikde na základních ani na středních školách neučí,“ doplnila.

Cílem podle ní je, aby studenti dokázali informace najít, zpracovat a kreativně použít. Neočekává se, že budou mít znalosti z energetiky.

Úvodní kolo přes internet

První kolo olympiády proběhne centrálně 19. října pomocí online systému. Studenti budou v daný čas řešit po stanovený časový limit sadu otázek, přihlášeni na svých nebo školních počítačích.

Foto: FEL ČVUT

Budova Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze

Účastníci soutěže mohou pro řešení otázek používat internet a informační portál o energetice, který se na fakultě připravuje. Hned po uzavření prvního kola budou známy výsledky.

Listopadové finále

Do finále postoupí 30 nejlepších týmů, uskuteční se 16. listopadu na FEL i v Národní technické knihovně, oboje je v pražských Dejvicích.

Nejprve proběhne blok přednášek a prezentací z různých oblastí týkajících se energetiky a aktuálních témat. Následně budou týmy řešit reálné zadání ze současné problematiky ve zmíněné knihovně. V závěru dne budou prezentovat výsledky před odborníky z praxe a komise bude oceňovat nejlepší výsledky. To se uskuteční ve fakultních prostorách.

Vítězové si odnesou odměnu 50 tisíc Kč. Pro tým, který skončí na 2. místě, bude připraveno 20 tisíc, třetí nejlepší řešitelé se mohou těšit na 10 tisíc. Finalisté rovněž získají věcné ceny od partnerů soutěže i možnost prominutí přijímacích zkoušek na fakultu.

Soutěž organizuje společnost Energetická gramotnost, která se zabývá vzděláváním v oblasti energetiky. Iniciativa původně vznikla jako školní projekt studentů programu Elektrotechnika, energetika, management na FEL ČVUT.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám