Hlavní obsah

Stáže ve firmách dál pomáhají lidem znevýhodněným na trhu práce

Novinky, kil

Projekt Fondu dalšího vzdělávání (FDV) „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“ poskytl uchazečům o zaměstnání jedinečnou příležitost rozšířit si praktickou stáží teoretické znalosti ve svém oboru a zvýšit tak svoji konkurenceschopnost na trhu práce.

Foto: archiv FDV

Ve stavebnictví bylo pro firmy obtížnější najít vhodné stážisty.

Článek

Během dvou let proběhlo celkem 6 244 stáží, přičemž 20 procent stážistů získalo u poskytovatele po stáži řádné zaměstnání a dalším 20 procentům bylo nabídnuto další pracovní uplatnění (např. jako OSVČ). Vzhledem k úspěšnosti projektu probíhá od letošního srpna nové pokračování „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí 2“.

Projekt předčil očekávání

„Po více než dvou letech fungování můžeme říci, že projekt své cíle nejen splnil, ale dokonce předčil očekávání. Vznikl Národní katalog stáží, který obsahuje databázi poskytovatelů i nabízených pozic. Původní plán uskutečnit 5 000 stáží jsme překročili o více než tisícovku a ohlasy stážistů i firem jsou velmi pozitivní,“ uvedl Miroslav Procházka pověřený řízením FDV.

Nové dovednosti a praxe

V rámci projektu se čerství absolventi, lidé na a po rodičovské dovolené, dlouhodobě nezaměstnaní a další znevýhodnění na trhu práce mohli hlásit na až půlroční stáže. „Ze závěrečného hodnocení vyplývá, že hlavní motivací pro stážisty byla příležitost naučit se novým dovednostem a získat praxi. Pro firmy pak šlo především o šanci vyzkoušet si nové potencionální pracovníky prostřednictvím stáže, na kterou získaly finanční podporu,“ dodává odborný garant projektu Zdeněk Vršník.

Vrátit ztracené sebevědomí

Z krátkodobého hlediska spatřují zástupci Úřadu práce hlavní přínos projektu zejména pro čerstvé absolventy, kteří tak mohli získat tolik potřebnou praxi. Dvě třetiny absolventů uvedly, že jim stáž pomohla k dosažení nového zaměstnání. Dlouhodobě nezaměstnaným pak projekt pomohl obnovit pracovní návyky a nezřídka i ztracené sebevědomí.

V popředí zájmu byly obory management a ekonomika, administrativa, personalistika a správa. Naopak ve stavebnictví, strojírenství a IT bylo pro firmy obtížnější najít vhodné stážisty.

Hlásili se hlavně mladí

Největší zájem o stáže je mezi mladými, avšak nezaměstnaností výrazně ohrožená skupina 50 se hlásila mnohem méně. Nový navazující projekt „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí 2“, do něhož se zájemci o stáž i poskytovatelé mohou registrovat na stránkách www.stazevefirmach.cz, se proto zaměřuje na oblasti, které potřebují podpořit.

Zůstat v kontaktu s oborem

„Novinkou bude povinné školení mentorů, tedy zkušených pracovníků, kteří stážisty provázejí při jejich působení ve firmě. Zaměříme se rovněž na pedagogy odborných předmětů středních škol, kteří budou moci absolvovat praktickou stáž a zůstat tak v kontaktu s trendy ve svém oboru. Projekt potrvá do června 2015 a věříme, že opět pomůže mnoha 1idem,“ říká závěrem Vršník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám