Hlavní obsah

Šperk nalezený na Opavsku vystaví v bruntálském muzeu. V Polsku měl „dvojče“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlatý šperk, který loni na podzim při práci na poli objevil na Opavsku náhodný nálezce, bude moci poprvé od jeho nálezu obdivovat i veřejnost. Vystaven bude na Zámku a Muzeu v Bruntále, a to zatím pouze od čtvrtka 2. listopadu do neděle 5. listopadu. Informovali o tom zástupci Moravskoslezského kraje, který je zřizovatelem muzea.

Foto: Aleš Honus, Právo

Šperk nalezený na Opavsku bude od čtvrtka poprvé vystaven na zámku v Bruntále.

Článek

Nalezený poklad s mimořádnou historickou hodnotou se stal jedním z nejkrásnějších exponátů archeologické sbírky krajského muzea na bruntálském zámku.

Odborníci z Archeologického ústavu Akademie věd ČR, kteří ho v posledních měsících zkoumali, prozatím potvrdili prvotní odhady, že jde o šperk z mladší doby bronzové, který patřil osobě z vyšší společnosti.

Šperk byl vyroben v takzvaném období popelnicových lužických polí (1300 až 800 před naším letopočtem). Vyšlo také najevo, že měl své dvojče v Polsku. Téměř stejná zlatá ozdoba se našla v 80. letech minulého století v polských Krzanowicích, dochovala se ale jen její fotografie.

Archeologové prozkoumali poklad z Bánova. Rituální místo patřilo pravěké velmožce

Věda a školy

Podle odborníků byl šperk s největší pravděpodobností ozdobou hlavy. Měří necelých 50 centimetrů, široký je devět centimetrů a váží 56 a půl gramu. Vyrobený je hlavně ze zlata s příměsí stříbra a mědi. Je to jedinečný exemplář na území České republiky.

Lidé, kteří si budou chtít vzácnost prohlédnout, tak mohou učinit bezplatně prostřednictvím rezervace na telefonním čísle 554 717 949. Šperk uvidí i lidé, kteří v uvedených dnech navštíví celou expozici bruntálského zámku.

Jiří Winter Neprakta: Humorista, etnograf i sběratel

Historie

Může se vám hodit na Firmy.cz: Muzeum v Bruntále

Reklama

Výběr článků

Načítám