Hlavní obsah

Speleologové naměřili nový světový rekord Hranické propasti. Dna však stále nedosáhli

Hranice (Přerovsko)
Aktualizováno

Hranická propast, nejhlubší zatopená sladkovodní jeskyně na světě, měří minimálně 450 metrů. Do této hloubky se ponořil robot, kterého v pondělí do propasti spustili během mapování členitého krasového terénu speleologové. Dosavadní naměřená hloubka z roku 2016 byla 404 metrů. Dna nicméně výzkumníci teď stále nedosáhli – zastavila je technická omezení podvodního robota.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Hranická propast je nejhlubší v Česku, hloubkou vody pak drží dokonce světový primát.

Článek

Vedle nové naměřené mety získali odborníci z aktuálního ponoru i cenné údaje promítnuté do 3D mapy. Cestu do hlubin totiž mapoval robot za pomoci šesti kamer a sonarových paprsků.

Zlom nastal šestý den mezinárodního výzkumu, do kterého jsou na místě zapojeni speleologové s odborníky z Maďarska, Portugalska a Srbska.

V Hranicích je nejhlubší zatopená jeskyně světa, prokázali speleologové

Cestování

„Zaměřili jsme se dnes (v pondělí) na průzkum restrikce Mikáda ve 200metrové hloubce. Vše perfektně fungovalo, proto jsme se rozhodli, že půjdeme až za tuto restrikci. Prostory, které jsme zkoumali a mapovali, jsou obrovské a ve 450metrové hloubce nás zastavila technická omezení podvodního robota. Starý hloubkový rekord jsme překonali o 46 metrů a dosáhli jsme cílové hloubky 450 metrů,“ popsal předseda České speleologické společnosti z Hranického krasu Michal Guba.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

První ponor speciálního robota vyvinutého v maďarsko-portugalském týmu v Hranické propasti, 29. července 2022

Kromě posunutí hranice světového rekordu získali speleologové při ponoru cenné údaje o podobě zatopené části propasti až do této hloubky.

Robot o průměru jednoho metru a váhy sta kilogramů nasnímal při ponoru podrobně členitý krasový terén a speleologům jej promítl do 3D mapy.

„Pro nás je nejdůležitější to, že se nám podařilo vytvořit mapu podloženou údaji. Vidíme z ní, že Hranická propast je jedna obrovská díra, která vede kolmo dolů; ve 450 metrech se poté začíná stáčet na jihozápad,“ doplnil šéf speleologů z Hranického krasu.

Robota museli opravit

Světové prvenství se podařilo odborníkům zlomit poté, co přes víkend musel podvodní robot, kterého vyvinula za pomoci nadnárodního grantu firma UNEXMIN GeoRobotics Ltd., projít opravou.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Mezinárodní tým odborníků pracuje na mapování nejhlubší propasti na světě. Vynořování robota po prvním ponoru.

Při posledním ponoru k restrikci, kdy po cestě mapoval podrobně prostory Jezírka a severozápadního kanálu Liftu I, začal v 200metrové hloubce signalizovat problémy, a nakonec jej z hloubky 150 metrů museli potápěči dopravit na hladinu.

O nejhlubší zatopené jeskyni světa v Česku se vědělo už od středověku

Cestování

Výzkum bude v Hranické propasti pokračovat ještě v příštích dnech, kdy chtějí speleologové pokračovat ve výzkumu Mokré Rotundy a vyšších částech propasti.

K dalšímu hloubkovému průzkumu by se podle Gubových slov chtěli vrátit příští rok.

Hloubka až kilometr?

Hranická propast v přírodní rezervaci Hůrka nedaleko Zbrašovských aragonitových jeskyní si své světové prvenství drží od září 2016, kdy za pomoci speciální sondy speleologové dosáhli hloubky 404 metrů, poté jim však došel komunikační kabel k robotu, jehož délka byla „pouze“ 500 metrů.

Foto: Michal Guba, ČTK

Robot za pomoci šesti kamer a sonarových paprsků nasnímal při ponoru podrobně členitý krasový terén a speleologům jej promítl do 3D mapy.

Průzkum propasti ztěžuje specifické jeskynní prostředí s členitým terénem, ale i proměnlivá viditelnost.

Průzkumníci vypátrali nejhlouběji položený vrak lodi potopené během 2. světové války

Věda a školy

Hloubka suché části propasti je 69,5 m. Maximální naměřená hloubka zatopené části je tedy 450 metrů, aniž bylo dosaženo dna. Podle zjištění z roku 2020 může hloubka zatopené části dosahovat až jeden kilometr.

Reklama

Výběr článků

Načítám