Hlavní obsah

Sověti zvládli přenos myšlenek, věřili američtí špioni

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příslušníci americké výzvědné služby CIA věřili, že sovětští vědci provedli v polovině 80. let minulého století „několik úspěšných experimentů s mimosmyslovým vnímáním“ (MSV), tedy s příjmem informací nikoli pomocí některého z pěti smyslů, nýbrž pomocí mysli samé.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím CIA

CIA

Článek

Plyne to z dokumentu, který CIA vypracovala v dubnu 1991 a jenž byl podle listu The Daily Mail zveřejněn v pondělí. IKIEM v sibiřském Novorosijsku a v dalším ústavu v dnešním Petrohradu. Zpráva CIA zmiňuje několik pokusů s MSV na Sibiři. Sovětského biologa Vlajla Kaznačejeva označuje za „známou autoritu na MSV“, zatímco o jeho kolegovi Konstantinu Butejkovi píše, že „svou metodu zdokonalil počátkem 80. let“. Oba vědci jsou spjati s IKIEM.

Zájem armády byl nejasný

Butejkova metoda spočívala podle CIA v tom, že „lékařský odborník se pokusil psychicky přenést bioenergii na pacienty, aby jim umožnil zvládat astma, alergii, chronickou bronchitidu, zápal plic a srdeční choroby“.

Na britské základně objevili ve skříni polonahou ženu. Může jít o špionku

Zahraniční

Dobrovolníci přitom seděli mezi dvěma konkávními zrcadly, zatímco vědci se jim na dálku pokoušeli „předat psychickou energii“. Věřilo se totiž, že zrcadla umožňují „soustředit psychickou energii“.

Kaznačejev řekl autorům zprávy, že vědci se „pokusili o psychické předávání obrazů geometrických tvarů, čtverců či kruhů“. Zpráva CIA zdůraznila, že neřekl, zda se o výzkum zajímala sovětská armáda. Butejko, který zemřel v roce 2003 ve věku 80 let, proslul hlavně výzkumem účinků hlubokého dýchání a astmatu.

Českoslovenští komunisté chtěli infiltrovat britskou královskou rodinu

Evropa

Zprávu CIA získal John Greenewald, který provozuje web The Black Vault a podává žádosti o zveřejnění utajovaných dokumentů na základě amerického zákona o svobodě informací.

Nové muzeum v Káhiře prověří smysly návštěvníků

Cestování

Sovětský zájem o mimosmyslové předávání informací čili o parapsychologii nebo též psychotroniku je dlouhodobě znám. Pod sovětským vlivem se podobné experimenty konaly během šedesátých let i v bývalém Československu.

Reklama

Výběr článků

Načítám