Hlavní obsah

Solární letoun zahájil poslední etapu letu kolem světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Švýcarský letoun na solární pohon Solar Impulse 2 v neděli odstartoval z Káhiry do Abú Zabí na závěrečnou etapu letu kolem světa. Konečný let potrvá 48 hodin, stroj tentokrát pilotuje Bertrand Piccard.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Solární letadlo startuje na poslední etapu své cestyVideo: Reuters

 
Článek

„Nejprve jsme se domnívali, že nás bude čekat snadný let, protože mezi Egyptem a Abú Zabí, tedy nad Saúdskou Arábií, bývá vždy příznivé počasí. Nyní je však nesmírně obtížné najít vhodnou strategii,” citovala Piccarda před vzlétnutím BBC.

Solární letadlo odletělo z egyptské metropole okolo 1:30 SELČ. Zhruba v tento čas v úterý se pak očekává jeho přistání v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech, kde loni v březnu svou cestu kolem světa zahájilo.

Propagace sluneční energie

Solar Impulse 2 přiletěl do Káhiry ze španělské Sevilly před více než týdnem. Tehdy pilotoval Švýcar André Borschberg, který se v kokpitu po jednotlivých etapách se svým krajanem Piccardem střídá.

Foto: Handout, Reuters

Solar Impulse 2 před přistáním v Káhiře

Cílem projektu je propagace solární energie, která je jediným zdrojem pohonu letounu. Na povrchu má 17 248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům. Rozpětí křídel je 72 metrů, což je více, než má Boeing 747. Solární stroj ale váží jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil.

Podle Piccarda bude přistání po roce v Abú Zabí představovat uzavření 17letého projektu, jehož smyslem bylo dokázat, že zařízení jen na sluneční pohon může obletět naši planetu. Nápad totiž dostal roku 1999 poté, co jako první člověk bez přistání obkroužil Zemi balónem.

Reklama

Související články

Solární letoun přistál v Arizoně

Letoun na solární pohon Solar Impulse 2, který je na cestě kolem světa, podle plánu přistál v pondělí v arizonském Phoenixu. Letadlo švýcarské výroby urazilo...

Výběr článků

Načítám