Hlavní obsah

Softwarové firmy trápí nedostatek zaměstnanců

Právo, kil

Čtvrtá průmyslová revoluce, o které se mluví zejména v souvislosti s automatizací a robotizací ve výrobě, s sebou přináší také významné změny na trhu práce. Zatímco zaměstnanci s nižší kvalifikací se mohou do budoucna obávat ztráty zaměstnání, odborníci na programování a software jsou už nyní nedostatkovým zbožím. Kvalitního konzultanta pro informační systémy totiž žádná škola nepřipraví pro praxi a jeho zaučení může trvat i roky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na rozdíl od vývojáře, jenž programuje doma nebo v kanceláři, je konzultant člověk, který se vydává do terénu. Jeho práce je velmi různorodá a obvykle začíná analýzou stávajícího stavu u klienta.

Konzultant nahlíží do procesů dané společnosti, zajímá se o způsob výroby, práci s dokumenty, plánování, personalistiku či péči o zákazníky. Další součástí jeho práce je implementace zjištěných potřeb, která může být zejména u velkých firem velmi náročná a může trvat i několik měsíců.

„Konzultant nemůže být ‚jen ajťákem‘, ale zároveň člověkem, který rozumí různým procesům ve firmě,“ zdůrazňuje Petr Klapka, ředitel společnosti Vision Praha.

Auto je samozřejmostí

„Jak přesvědčit uchazeče o práci konzultanta, že právě naše firma je pro něj vhodná?“ ptá se Klapka a hned odpovídá:

„Kromě odpovídajícího platu je třeba nabídnout další výhody, přičemž služební automobil, mobilní telefon či notebook jsou už dnes samozřejmostí. Lákadlem může být pružná pracovní doba či možnost práce z domova, stejně jako dovolená navíc, různé příspěvky a další benefity.“

Průmysl 4.0 neboli čtvrtá průmyslová revoluce se rozjíždí i v ČR na plné obrátky a zaměstnanců v technických a IT oborech bude potřeba čím dál tím více. S přibýváním odborníků v této oblasti roste i potřeba větší specializace.

„Například konzultant pro informační systémy se specializací účetnictví musí znát nejen programování, ale také účetnictví a legislativu. I kdyby škola takového specialistu vychovala, bude potřeba další zhruba rok na jeho zaučení ve firmě, aby mohl samostatně a plnohodnotně pracovat u zákazníka,“ uzavírá Petr Klapka.

Reklama

Související články

Firmy se obávají zneužívání internetu

Téměř tři čtvrtiny (72 %) malých a středních firem (SMB) se vážně obávají úniku citlivých firemních dat a ztráty produktivity u pracovníků, kteří se v pracovní...

V zaměstnanosti žen v IT zaostáváme

V České republice je nedostatek žen pracujících v informačních technologiích (IT). Ze statistik Českého statistického úřadu vyplývá, že ještě v roce 1995...

Výběr článků

Načítám