Hlavní obsah

Školáci si za minutu necvakli lístek, revizoři byli neoblomní

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

S pláčem a vystresovaní prý přišli domů ze školy po kontrole revizorů v městské hromadné dopravě v Českých Budějovicích dva bratři, desetiletý a sedmiletý. Jak Právu řekl jejich otec M. D., revizorům stačila minuta a sedm sekund od nástupu chlapců na to, aby je označili za černé pasažéry.

Foto: Miškay Petr, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Školáci si přitom podle něho jen nestihli v tlačenici tak rychle označit jízdenky, když jeden strojek nefungoval.

„Děti se vrátily vystresované, plakaly a starší syn si proto zprvu nemohl napsat ani úkol. Teprve po chvíli mi chlapci pověděli, že je kontrolovali revizoři, když jeli ze školy. Byla to však kontrola hodně podivná, protože chlapci lístky měli, ale nestihli si je štípnout. Přesto s nimi revizoři jednali už minutu a sedm sekund od nástupu jako s černými pasažéry, vyžádali si od nich žákovské knížky, a dokonce i sedmiletý syn se musel podepsat do protokolu,“ uvedl otec.

Ten by měl nyní za oba chlapce zaplatit takzvanou přirážku k jízdnému, což je celkem dva tisíce korun, a dalších dvanáct korun za jízdenky.

Otec dvoutisícovou pokutu nezaplatí

„Obrátil jsem se na právníka a rozhodně tuto pokutu platit nehodlám. Autobus byl plný lidí a jeden ze strojků, ve kterém se můj syn snažil lístek označit, nefungoval. Myslím, že pro revizory byly mé děti jen snadnou kořistí a nejednali správně,“ je přesvědčen otec.

Ten také nechápe, proč revizoři nezavolali městskou policii. „Myslím, že chtěli klukům dát pokutu, aby měli provizi, a nic jiného je nezajímalo. Podle manažera budějovického dopravního podniku Bohumila Matouše však jednali oba kontroloři správně.

„My nedokážeme rozlišit, jestli si někdo neoznačí lístek neúmyslně, nebo schválně. Městkou policii revizoři nevolali, protože se jednalo o děti a nechtěli je zbytečně stresovat,“ konstatoval Matouš.

Poznamenal také, že děti prokázaly svou totožnost dobrovolně a nikdo na ně nečinil jakýkoliv nátlak. „Pokud by dítě prokázat svou totožnost nechtělo, volali by revizoři policisty. To ovšem nebyl tento případ,“ dodal Matouš.

Na nezletilé se prý jízdní řád vztahuje

Podle advokátky Evy Nývltové se i na nezletilé vztahuje jízdní řád a revizor má právo je zadržet. „I nezletilý musí v těchto případech dodržovat stejné zákony jako dospělý,“ podotkla Nývltová. Psycholog Rostislav Nesnídal zmínil, že zákon řeší nezaplacení jízdného podobně jako krádež. „Když vám dítě ukradne mobil, také ho můžete zadržet a zeptat se ho, jak se jmenuje. Teprve pak kontaktujete rodiče nebo policisty,“ vysvětlil Nesnídal. Podle něho je zásadní přístup revizorů k dětem.

„Revizoři by měli umět reagovat na situaci a podle toho zvolit způsob komunikace,“ upozornil psycholog.

Otec obou bratrů se chce obrátit i na vedení města České Budějovice, pod které dopravní podnik spadá.

„Přijde mi to jako křivda, a pokud jsou představitelé města rozumní, budou ji chtít napravit,“ řekl Právu s tím, že se obrací na cestující linky 14, kteří jeli od Polikliniky Jih před 14. hodinou v pátek 5. listopadu a incident viděli, aby ho kontaktovali prostřednictvím e-mailu Práva na cb@pravo.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám