Hlavní obsah

Školáci rádi počítají na tabletech

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český jazyk, matematika, vlastivěda, přírodověda a čtení, to jsou předměty, ve kterých používají žáci 5. B liberecké základní školy v Husově ulici tablety nejvíce. Dle výsledků dotazníkového šetření na tabletech nejraději počítají matematické příklady, rádi je také používají při výuce českého jazyka. Učitelé díky tomu u nich zaznamenali vyšší motivaci a aktivitu v hodinách.

Foto: EDULAB

Děti v tabletové třídě, ZŠ Husova v Liberci

Článek

„Počítat na tabletu je super. Hned víme, zda máme správný výsledek, nebo když si nevíme rady, tak nás tablet navede ke správnému řešení. A taky tam jsou zajímavé příklady,“ uvedly děti v dotaznících.

Rychle si najdou informace

Do květnového dotazníkového šetření se zapojilo 27 žáků této třídy. Více než 90 procent z nich uvedlo, že nejraději používají tablety při řešení matematických příkladů. Jako druhý předmět uvedlo necelých 80 procent výuku českého jazyka.

Foto: EDULAB

Přínos tabletů ve výuce popsala učitelka liberecké ZŠ Petra Soldánová: „Žáci si výrazně zlepšili své dovednosti při práci s tablety. Rychle se orientují při vyhledávání informací. Ve škole jsou více motivováni a jsou aktivnější.“

Pracovní listy není třeba hledat a kopírovat

Z dotazníkového šetření dále vyplynulo, že v průměru používají žáci tablety 20 minut v jedné vyučovací hodině.

„Samozřejmě jsou i skupinové práce, kdy pracují žáci s tablety prakticky celou hodinu, ale to není tak časté,“ dodala Soldánová.

Pedagogové využívají tablet nejvíce v přípravě na hodinu. Práci jim usnadňuje například tím, že nemusejí vyhledávat pracovní listy na papíru a kopírovat je, ale mohou si připravit svůj pracovní list elektronicky a nahrát jej dětem přímo do tabletů.

Foto: EDULAB

Tabletová třída v ZŠ Husova byla vybavena v rámci projektu Škola dotykem, který už druhým rokem realizuje nezisková organizace EDUkační LABotaroř (EDULAB) s podporou společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak.

„Většina učitelů potřebuje vidět využití moderních technologií v praxi,“ doplnil na závěr ředitel organizace EDULAB Michal Orság s tím, že k tomu budou sloužit červnové praktické workshopy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám