Hlavní obsah

Škola na pražském Proseku vede ajťáky k samostatnosti

Právo, jan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmám v ČR chybějí pracovníci, a to nejen v průmyslových provozech. Již před dvěma lety hlásili personalisté, že by se u nás uživilo dvakrát více IT odborníků. „Firmy se často spokojí jen s tím, že jim agentura najde či nenajde zaměstnance. Je škoda, že nevyšlou svého zástupce přímo do školy, aby v ní prezentoval, co mohou nabídnout,” říká Martin Vodička, ředitel střední školy na pražském Proseku.

Foto: SSŠVT

Výuka IT na střední škole na Proseku. Vlevo její ředitel Martin Vodička, vedle jeho zástupce Aleš Kratochvíl.

Článek

Soukromá střední škola výpočetní techniky (SSŠVT) na Proseku funguje už od roku 1994, v současnosti je v ní 326 studentů z celé republiky, někteří přijeli až ze Slovenska. V celkovém výčtu nechybí ani 17 dívek.

Jen mužská záležitost? Předsudek!

„Že je IT čistě mužská záležitost, je předsudek. Některé naše studentky strčí kluky, pokud jde o znalosti, hravě do kapsy. Tím, že jsou v menšině, stávají se z nich ženy do nepohody,“ dodává ředitel Vodička s tím, že i když jsou soukromá škola, nikdo u nich nemá nic jisté.

„Většinou studenti neodcházejí kvůli tomu, že se nechtějí aktivně vzdělávat. Pokud oni sami chtějí, je půlka hotová. S tou druhou jim pomůžeme my,” poznamenává.

Prospěchové stipendium závisí jen na známkách

Kdo dobře studuje, má nárok na prospěchové stipendium. Přihlíží se jenom ke známkám, sociální situace žáků nehraje žádnou roli. Nejvyšší částka je sedm tisíc, student tak má i na uhrazení části školného (19,5 tisíce ročně), jež platí.

Biflování látky se na Proseku nenosí, ani to v informačních technologiích moc nejde.

„Od začátku se snažíme všechny studenty vést k praktické výuce, to umožňuje i naše špičkové IT vybavení. Už od prvního ročníku musí být samostatní. Nevíš? Zkus si nejdřív najít cestu k řešení problému sám,“ říká Vodička.

Umělecká grafika webu tu není

Velký zájem je o obor programování, další specializací jsou správa počítačových sítí a grafické systémy a tvorba webových sítí.

„Nejsme umělecká škola, tak studentům s uměleckou grafikou webu nepomůžeme,“ upřesňuje zástupce ředitele Aleš Kratochvíl.

Podle něj jsou čtyři roky studia velmi krátká doba: „Na začátku každého školního roku si říkáme, s jakými novinkami je seznámíme, jaké jsou inovace v oboru. Kdyby studovali dvacet let, máme jim pořád co říct.“

Kromě technického vybavení si škola zakládá i na výběru svých pedagogů. „Nejlepší je výchova z vlastních řad. Z našich pětadvaceti profesorů jich u nás několik studovalo,“ uzavírá ředitel Vodička.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám