Hlavní obsah

Šéf odborů varoval před zneužíváním krize proti zaměstnancům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch varoval před zneužíváním hospodářské krize proti zaměstnancům. Odboráři budou proti dopadům recese demonstrovat 16. května v Praze na Hradčanském náměstí. Protestu by se mělo zúčastnit až několik desítek tisíc lidí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Odbory chystají velkou demonstraci za práva zaměstnanců na 16. května

Článek

Podle Štěcha je třeba podmínky, které zaměstnanci získali v uplynulých 100 letech, nyní hájit obezřetněji než jindy. Hospodářská krize se podle něj může stát záminkou k jejich škrtání. Podle Štěcha to potvrzuje i ministr práce a sociálních věcí v demisi Petr Nečas (ODS), který chce prosadit výpověď ze zaměstnání bez udání důvodů nebo smluvní sjednávání až 150 přesčasových hodin ročně bez nároku na odměnu. Zaměstnávání by to podle šéfa odborů posunulo zpět.

Štěch tak narážel mimo jiné na novelu zákoníku práce, která počítá se zkrácením výpovědní lhůty a naopak s prodloužením zkušební doby nebo třeba se zavedením diferencovaného odstupného.

Odboráři varují, že novela zákoníku práce může podnikatelům posloužit jako návod, jak zneužít krize ve svůj prospěch na úkor zaměstnanců. Na novém zákoníku jim vadí zejména údajná možnost dát pracovníkům výpověď bez udání důvodu. Podle Nečase však zákoník s ničím podobným nepočítá. O novele zákoníku práce už zřejmě rozhodne překlenovací vláda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám