Hlavní obsah

Šance absolventů získat práci znovu rostou, praxe při studiu je stále výhodou

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosažené vzdělání může být konkurenční výhodou při hledání práce, samo o sobě ale nestačí. Své o tom vědí čerství absolventi, před kterými začaly firmy dávat opět přednost lidem s praxí, jen co povětří rozčeřil první závan krize.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Situace absolventů se podle některých signálů začíná opět pomalu lepšit, než se ale o ně začnou zaměstnavatelé opět ve velkém přetahovat jako za časů vrcholné konjunktury, ještě to nějaký čas potrvá.

Podle statistik společnosti LMC, která provozuje internetové pracovní portály Jobs.cz a Prace.cz, se letos v dubnu nabídka pozic vhodných pro absolventy meziročně zvýšila o 15 procent.

„V době hospodářského úpadku počet absolventských pozic na Jobs.cz meziročně poklesl o 30 %. Nyní u tohoto segmentu trhu přichází postupné zotavení, zaznamenali jsme 15% růst inzerovaných pozic proti dubnu 2009,“ říká Ondřej Mysliveček, analytik LMC.

Zajímavou stáž berte i zadarmo

Jaroslav Macnar, marketingový ředitel pracovního portálu Monster.cz, ale situaci tak optimisticky nevidí. „Zaměstnavatelé v současnosti hledají převážně kandidáty, kteří již disponují alespoň malými pracovními zkušenostmi a nemusí je tedy příliš zaškolovat, tento trend očekáváme i v následujících letech, proto je nutné, aby studenti sbírali praxi již během studií a měli po skončení školy potenciálním zaměstnavatelům co nabídnout,“ říká Macnar.

Profitovat ze současné situace mohou podle něj i ti, kdo sbírali během studií praxi formou zkrácených pracovních úvazků nebo odborných stáží. „Pokud se studentům naskytne zajímavá praxe v perspektivní firmě bez nebo jen s malou finanční odměnou, měli by této příležitosti využít,“ je přesvědčen Macnar.

Tento trend „dobrovolnické“ práce se do Česka dostává prostřednictvím zahraničních firem, které jsou na podobný postup zvyklé ve svých domovských zemích.

Flexibilní úvazky jako cesta z krize

Flexibilní úvazky v obvyklejší, tedy standardně honorované podobě, by zřejmě mohly být zároveň částečným řešením problematiky nezaměstnanosti jako takové. „V nabídce alternativních úvazků ze strany zaměstnavatelů do budoucna spatřujeme jednu z možností, jak celkově zpružnit trh práce a snížit nezaměstnanost. Firmy nemusejí využívat flexibilní pracovníky jen na sezónní práce pár měsíců v roce, ale měly by čerpat výhody této formy zaměstnávání po celý rok,“ říká šéf obchodu a marketingu LMC Milan Jasný.

Již druhý měsíc po sobě na portálech Jobs.cz a Prace.cz zaznamenali „nadějné navýšení“ počtu inzerovaných míst na zkrácené úvazky a brigády. „Tento trend se projevil s končícím zimním obdobím, kdy se každoročně začíná objevovat trend sezónního zaměstnávání, tím pádem zvýšeného zájmu zaměstnavatelů o tyto formy pracovních úvazků,“ komentuje dění na pracovním trhu Ondřej Mysliveček.

Desatero rad pro budoucí absolventy
1.   Sbírejte pracovní zkušenosti již během studia (odborné stáže, práce na částečný úvazek).
2.   Při hledání zaměstnání buďte proaktivní – využijte služeb pracovních portálů, personálních agentur, úřadů práce.
3.   Již během studií sbírejte kontakty na lidi, kteří vám mohou v budoucnu pomoci při hledání zaměstnání.
4.   Neustále se vzdělávejte.
5.   Mějte správně zpracovaný životopis a motivační dopis.
6.   Naučte se prezentovat.
7.   Buďte pozitivně naladěni.
8.   Na pohovor se pečlivě připravte.
9.   Nenechte se odradit případným neúspěchem.
10. Nepřeceňujte své nároky na finanční odměnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám