Hlavní obsah

Rada VŠ kritizuje vládu kvůli nefunkčnímu systému pro výzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Radě vysokých škol se nelíbí, že už přes dva týdny není v provozu vládní informační systém pro výzkum. Ten přestal 1. června po více než deseti letech fungovat, protože se Úřad vlády nedohodl s dodavatelem na dalším provozu. V systému byly veškeré informace o výzkumu a jeho veřejné podpoře. Rada proto apeluje na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), aby neprodleně situaci napravili a vyvodili na úřadu i personální důsledky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek na schůzi Sněmovny

Článek

„Tragédie je, že už od prvního dne, kdy se podepisovala smlouva, což bylo tuším v roce 2012 nebo 2013, se vědělo, kdy ta smlouva vyprší,” uvedl místopředseda rady Tomáš Opatrný. Z pohledu výzkumných organizací je podle něj lhostejné, jestli bude systém spravován dodavatelem nebo Úřadem vlády.

Na jednání prý nebyl dostatečný prostor

Systém spravovalo Konsorcium Českého vysokého učení technického v Praze a InfoScience Praha. Předchozí provoz systému stál stát osm miliónů ročně.

Bělobrádek na tiskové konferenci začátkem června uvedl, že se úřad nedohodl s dodavatelem a o nové smlouvě začal jednat včas. Firma ale tvrdí, že úřad nedal na jednání dostatečný prostor. První prý začalo necelý měsíc před koncem smlouvy. Podle informací ČTK měl komunikaci s firmou v kompetenci Bělobrádkův náměstek Arnošt Marks.

Zatím žádné personální důsledky

Konkrétní jména, kdo by měl za problém nést zodpovědnost, podle Opatrného v diskusi na radě nepadla. „Šéfem úřadu je vicepremiér Bělobrádek. Takže buď začít tam, nebo se spokojit s tím, že přímo za tyto věci odpovídá jeho náměstek Marks," dodal.

Předseda rady VŠ Jakub Fischer poznamenal, že vyzývat někoho k vyvození personální odpovědnosti je zbytečné. V civilizované společnosti by to „ten někdo” měl podle Fischera udělat bez jakýchkoli usnesení.

„Pro nás je nepochopitelné, že to Úřad vlády nechal zajít tak daleko,” řekl předseda Studentské komory Rady vysokých škol Hynek Roubík. „Očekával jsem, že v momentě, kdy vyprší smlouva a vypne se dodávka od jednoho systému, tak naběhne druhý systém. To, že něco takového nenastalo, je alarmující,” dodal Opatrný.

Problémy pro mnoho institucí

Výpadek může způsobit problémy institucím, které přijímají veřejnou podporu. Kritizovala to již i Česká konference rektorů, opozice a další instituce.

Rada vysokých škol poukazuje také na to, že ještě není připravena metodika hodnocení vědců pro rok 2017, třebaže ze zákona plyne, že se má hodnotit každoročně. Ta minulá byla do letoška prodloužena.

„Je nejvyšší čas, aby byla nějaká hotová metodika na stole," upozornil Opatrný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám